Podľa vedcov z Barcelonskej univerzity môže každodenná konzumácia hrsti arašidov spomaliť starnutie buniek. Semená arašidov totiž obsahujú látky, ktoré spomaľujú skracovanie ramien chromozómov, tzv. telomér. Skracovanie týchto štruktúr v jadre bunky spôsobuje starnutie. Keď sa teloméry skrátia príliš, bunka odumiera.
„Skracovanie telomerov je spojené s chorobami súvisiacimi s vekom, ako sú srdcové choroby, cukrovka a rakovina. Konzumácia arašidov však môže pomôcť tieto riziká zmierniť,“ uvádzajú autori z Barcelonskej univerzity s tým, že nesolené arašidy sú bohaté na antioxidanty.
Do šesťmesačného výskumu sa zapojilo 85 mladých zdravých dobrovoľníkov. Jedna skupina konzumovala denne dvadsaťpäť gramov arašidov, druhá dostávala dennú porciu arašidového masla. Účastníci pravidelne poskytovali vzorky slín, aby vedci mohli skúmať dĺžku telomér na koncoch chromozómov, ktoré sa s vekom skracujú.
Z výsledkov vyplýva, že skracovanie u skupiny konzumujúcej nesolené arašidy prebiehalo takmer dvakrát pomalšie ako u skupiny s arašidovým maslom. Výsledky štúdie boli uverejnené v časopise Antioxidants.