06. jún. 2023 o 05:30
mob, Koktejl

Panika na chorvátskej pláži, ľudí vydesila podozrivá plutva: Strach o život!

placeholder
V Baške na ostrove Krk sa zrazu medzi kúpajúcimi sa objavila nezvyčajná plutva (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Celá pláž bola na nohách.

Cestovanie
06. jún. 2023 o 05:30
Panika na chorvátskej pláži, ľudí vydesila podozrivá plutva: Strach o život!

Celá pláž bola na nohách.

V chorvátskom meste Baška na ostrove Krk sa zrazu medzi kúpajúcimi objavila nezvyčajná plutva, informuje web 24sata.hr. Ľudia si mysleli, že ide o žraloka, no oceánograf Alen Soldo vysvetľuje, že ide o igluna, známeho ako mečiar obyčajný.

Ľudia na pláži kričali na kúpajúcich sa, aby plávali k brehu, povedal čitateľ, ktorý vo štvrtok okolo 17:00 nakrúcal záhadnú rybu v Baške. Ako hovorí, ľudia rýchlo začali plávať smerom k pláži a niektorí z plavcov uviazli na skokanskom mostíku a nemohli sa dostať na breh. „Všetci to fotili. Medzi ľuďmi sa zdržal asi 5 minút a potom pokračoval. Neskôr už nikto nemal chuť kúpať sa. Nie je veľmi príjemné vidieť plávať plutvu okolo ľudí,“ dodal.

Videá a fotografie z pláže komentoval aj oceánograf Alen Soldo, ktorý uviedol veci na pravú mieru. „Fotografie jasne ukazujú, že to nie je žralok. Toto je iglun, teda mečúň, ktorý sa pravdepodobne dostal takto blízko k brehu, pretože lovil nejakú menšiu rybku. Iglun je pre plavcov úplne neškodný a na Jadrane to nie je vzácny druh,“ zakončil.

Iglun môže dorásť až do dĺžky 4,5 metra a vážiť asi 650 kilogramov. Zvyčajne žije na otvorenom mori, najčastejšie v strednom a južnom Jadrane. Iglun je v tejto oblasti bežným druhom a niekedy sa za potravou približuje k brehu.