25. apr. 2024 o 12:00
mob, Koktejl

Chorvátsko už dávno nie je to, čo bývalo: Chystáte sa tam na dovolenku? Pripravte si peňaženky!

placeholder
V Chorvátsku sa už pripravujú na hlavnú turistickú sezónu. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

V Chorvátsku sa už pripravujú na hlavnú turistickú sezónu.

Zahraničné správy
25. apr. 2024 o 12:00
Chorvátsko už dávno nie je to, čo bývalo: Chystáte sa tam na dovolenku? Pripravte si peňaženky!

V Chorvátsku sa už pripravujú na hlavnú turistickú sezónu.

Chorvátsko má stále status nízkonákladovej destinácie, ale to už nie je úplne pravda. V porovnaní s inými dovolenkovými destináciami je to lacnejšie, ale nie také lacné, ako to bývalo pred rokom 2020, uvádza web croatiawise.com.

Eurostat oznámil, že inflácia v Chorvátsku dosiahla na ročnej báze 4,9 percenta, čo je podľa indexu HICP najvyššia miera v eurozóne. Rast cien určite ovplyvní aj turistická sezóna, pretože ceny niektorých produktov a služieb sú v Chorvátsku stále nižšie ako v iných krajinách eurozóny. Ľudia zo zahraničia si porovnajú ceny s cenami vo svojej krajine, uvidia, že sú nižšie a budú pripravení za tieto produkty alebo služby zaplatiť.

„Ceny stravovania sú pre nás možno vysoké, ale káva a jedlá sú stále lacnejšie ako v Nemecku,“ povedal chorvátsky ekonóm Damir Novotny pre portál Index.hr. o dôvodoch zdražovania a dodáva, že Chorvátsko je v poľnohospodárstve závislé od dovozu, čo prispieva k vyšším cenám.

Už minulú sezónu sa množstvo Slovákov, a iných návštevníkov Jadranu, sťažovalo na premrštené ceny, najmä v top chorvátskych lokalitách. Suma za šálku kávy s mliekom sa na hlavnej triede v Dubrovníku mohla pohybovať aj okolo 5 eur, no na iných miestach to mohli byť „iba“ 2-3 €. Rovnako to bolo aj s jedlom, ubytovaním či ďalšími službami.

Už teraz je teda jasné, že dovolenka v Chorvátsku bude rovnako drahá, ak nie drahšia ako tomu bolo vlani, a ceny budú vyšponované na maximum hlavne v Dubrovníku a Splite. Noc pre jednu osobu v aspoň 4-hviezdičkovom hoteli tu podľa Cruisecroatia v priemere vyjde na 200 až 350 eur. Za izbu v strednej kategórii hotelov to bude okolo 150 eur, no keď človek chce, dajú sa nájsť aj lacnejšie varianty.

Rovnako je to aj so stravou. Turisti si môžu vybrať luxusnejšie reštaurácie, kde nechajú za obed aj 80 eur, alebo sa najedia v miestnych podnikoch či pouličných stánkoch. K tomu ale treba pripočítať ešte niekoľko eur za nápoje, či zmrzlinu. Celková suma za dovolenku pri Jadrane sa teda môže odvíjať aj od vašej voľby.

Okrem ubytovania a stravy, treba počítať aj s nákladmi na dopravu (verejná doprava, prenajatie auta, taxíky) alebo atrakcie (súkromné výlety loďou, celodenné výlety na odľahlé pláže, prehliadka mesta, návšteva múzea).