27. aug. 2023 o 10:56
TASR, Koktejl

Vojenské cvičenie v Austrálii: Havária lietadla námornej pechoty si vyžiadala tri životy

placeholder
Príslušník austrálskeho kráľovského námorníctva Keely Hagedoorn navádza lietadlo americkej námornej pechoty MV-22 Osprey na Whitsundayských ostrovoch pri pobreží Austrálie.
Zdroj: TASR/AP

Hlásia aj 20 zranených.

Zahraničné krimi
27. aug. 2023 o 10:56
Vojenské cvičenie v Austrálii: Havária lietadla námornej pechoty si vyžiadala tri životy

Hlásia aj 20 zranených.

Po havárii lietadla americkej námornej pechoty na ostrove Melville pri severnom pobreží Austrálie zomreli traja vojaci a 20 je zranených. TASR informuje podľa správ agentúr AP a AFP.

"Na palube bolo celkovo 23 osôb. Traja boli potvrdení mŕtvi, zatiaľ čo päť ďalších bolo prevezených do Royal Darwin Hospital vo vážnom stave," uviedol vo vyhlásení predstaviteľ americkej námornej pechoty. "Uznávame, že ide o hrozný incident. Vláda Severného teritória je pripravená ponúknuť akúkoľvek potrebnú pomoc," povedala na skoršej tlačovej konferencii premiérka Severného teritória Natasha Fylesová.

Melville je súčasťou ostrovov Tiwi a havarované lietadlo Bell Boeing V-22 Osprey, bolo jedným z dvoch, ktoré v nedeľu leteli z Darwinu do Melville. Jeho konštrukcia kombinuje vrtuľník a vrtuľové lietadlo, vďaka čomu dokáže zvislo štartovať aj pristávať.

Do vojenského cvičenia Predators Run sa zapojilo 2500 vojakov armád Spojených štátov, Austrálie, Indonézie, Filipín a Východného Timoru. Počas júlového vojenského cvičenia pri severovýchodnom pobreží Austrálie pri havárii vrtuľníka MRH-90 Taipan zahynuli štyria Austrálčania.