27. mar. 2023 o 07:31
TASR, Koktejl

Izraelský premiér odvolal ministra obrany: Do ulíc vyšli tisícky nahnevaných ľudí

placeholder
Po odvolaní ministra obrany protestovali v uliciach Izraela tisíce ľudí.
Zdroj: TASR/AP

Stovky demonštrantov prišli aj k Netanjahuovej rezidencii v Jeruzaleme, kde sa pokúsili preraziť barikády.

Zahraničné správy
27. mar. 2023 o 07:31
Izraelský premiér odvolal ministra obrany: Do ulíc vyšli tisícky nahnevaných ľudí

Stovky demonštrantov prišli aj k Netanjahuovej rezidencii v Jeruzaleme, kde sa pokúsili preraziť barikády.

V reakcii na odvolanie izraelského ministra obrany Joava Galanta premiérom Benjaminom Netanjahuom sa v nedeľu večer vo viacerých izraelských mestách konali spontánne masové demonštrácie. Informujú o tom denník Haarec a televízia Sky News.

Davy ľudí s izraelskými zástavami demonštrovali podľa polície na viac ako 150 miestach vrátane Tel Avivu, Jeruzalema, Beerševy a Haify, kde zablokovali cesty a križovatky. Stovky demonštrantov prišli aj k Netanjahuovej rezidencii v Jeruzaleme, kde sa pokúsili preraziť barikády. Polícia proti nim nasadila vodné delo.

Izraelský expremiér Naftali Bennett vyzval Netanjahua, aby zrušil odvolanie ministra obrany. Krajina podľa neho čelí „najväčšej hrozbe od jomkipurskej vojny“. Apeloval tiež na všetkých demonštrantov a občanov Izraela, aby svoju nespokojnosť dávali najavo bez násilia.

Rezignáciou z funkcie reagoval na odvolanie Joava Galanta izraelský generálny konzul v New Yorku Asaf Zamir. Týmto krokom chce bojovať „za to, čo je správne a za hodnoty demokracie“, v ktoré verí.

Opozičný líder Jair Lapid na Twitteri uviedol, že Netanjahu sa stal „hrozbou pre bezpečnosť Izraela“. Izraelské univerzity v nedeľu oznámili, že na protest proti presadzovaniu reformy justície Netanjahuovou vládou vstupujú do neobmedzeného štrajku.

Odvolaný minister Gallant, ktorý je členom Netanjahuovej pravicovej strany Likud, vyzval v sobotu na zastavenie procesu schvaľovanie reformy justície. Tá by dala vláde väčšie právomoci pri menovaní sudcov, vrátane najvyššieho súdu, a zároveň by boli oklieštené možnosti tohto orgánu vetovať zákony.

Vláda kritizuje najvyšší súd z nadmerného zasahovania do politických rozhodnutí. V prípade schválenia reformy by parlament mohol zrušiť jeho rozhodnutia jednoduchou väčšinou hlasov. Pred ohrozením bezpečnosti Izraela varovali aj náčelník generálneho štábu armády a šéf tajnej služby Šin Bet. Do protestného štrajku vstúpili stovky záložníkov, čo ohrozuje reakcieschopnosť ozbrojených síl.

PREZIDENT VYZVAL NA OKAMŽITÉ ZASTAVENIE SCHVAĽOVANIA REFORMY

Izraelský prezident Jicchak Herzgo v pondelok vyzval vládu, aby okamžite zastavila legislatívny proces súvisiaci so spornou reformou justície. Na svojom webe o tom informoval denník The Times of Israel (TOI). „Celý národ je hlboko znepokojený. Bezpečnosť, hospodárstvo, spoločnosť - to všetko je ohrozené,“ uviedol Herzog v pondelok ráno - po noci spontánnych masových protestov vyvolaných odvolaním ministra obrany Joava Galanta.

 

Galant bol prvým vysokopostaveným členom vládnucej strany Jednota (Likud), ktorý sa vyslovil proti návrhu zmien v justícii: povedal, že hlboké rozpory na politickej scéne a v spoločnosti môžu viesť k oslabeniu armády a ohrozeniu bezpečnosti štátu. Herzog vyhlásil: „Toto nie je politický moment, toto je chvíľa pre vodcovstvo a zodpovednosť.“ Naliehal na vládu, aby „v záujme jednoty s ľudom Izraela“, v záujme zodpovednosti, ktorá jej prináleží, okamžite zastavila legislatívny proces.

 

Začiatkom tohto mesiaca Herzog zverejnil kompromisný návrh reformy súdnictva. Opozícia k nemu zaujala rezervovaný prístup, ale  koalícia ho okamžite odmietla. TOI informoval, že v Izraeli sa očakáva, že minister Benjamin Netanjahu vystúpi v pondelok dopoludnia s vyhlásením k situácii. Oficiálne však zatiaľ túto informáciu nikto nepotvrdil. Podľa správ hebrejskojazyčných médií Netanjahu strávil väčšinu noci stretnutiami so svojimi politickými spojencami. Podľa nepotvrdených správ, zverejnených v pondelok ráno médiami, v nedeľu večer a v noci nadnes demonštrovalo po celej krajine 600.000-700.000 Izraelčanov.