Vedci zistili, že každodenná dávka kurkumy by mohla pomôcť predchádzať rakovine hrubého čreva. Vo svojej štúdii odhalili, že kurkumín, zlúčenina, ktorá dáva kurkume jej jasne oranžovú farbu, dokáže blokovať rast raných rakovinových buniek v čreve.
Vedci z University of Leicester uviedli, že toto korenie zrejme zneškodní nebezpečné bunky skôr, ako sa stihnú množiť a vytvoriť nádory, a tým by mohlo prispieť k prevencii ochorení. Objavili, že kurkumín sa viaže na kľúčový proteín, ktorý tieto bunky využívajú na šírenie, a zastaví jeho funkciu.
V laboratórnych testoch tím aplikoval dávky kurkumínu zodpovedajúce doplnkom stravy na tkanivo hrubého čreva. Z výsledkov vyplýva, že kurkumín zastavil rast buniek podobných kmeňovým rakovinovým bunkám, o ktorých sa predpokladá, že stoja tak za vznikom, ako aj za návratom nádorov. Výsledky publikoval časopis Cancer Letters.
Hoci je podľa odborníkov treba viac výskumu, štúdia podľa nich posilňuje dôkazy o tom, že by kurkuma mohla raz tvoriť súčasť prevencie rakoviny hrubého čreva, najmä u ľudí s vyšším rizikom tohto ochorenia.