19. júl. 2023 o 18:28
TASR, Koktejl

Šéf Vagnerovcov Prigožin sa prihovoril svojim vojakom v Bielorusku: Prezradil ďalšie plány!

placeholder
Šéf žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin.
Zdroj: TASR

Na videu sa bojovníkom prihovoril aj spoluzakladateľ Vagnerovej skupiny Dmitrij Utkin.

Zahraničné správy
19. júl. 2023 o 18:28
Šéf Vagnerovcov Prigožin sa prihovoril svojim vojakom v Bielorusku: Prezradil ďalšie plány!

Na videu sa bojovníkom prihovoril aj spoluzakladateľ Vagnerovej skupiny Dmitrij Utkin.

Vodca žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa v stredu objavil na videu, na ktorom víta svojich bojovníkov v Bielorusku. Povedal im, že sa nebudú zúčastňovať bojov na Ukrajine, no prikázal im zoskupiť sily pre operácie v Afrike. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

Video, ktoré zverejnila Prigožinova tlačová služba, je prvým dôkazom o tom, kde sa šéf Vagnerovcov nachádza, odkedy koncom júna viedol vzburu proti veleniu ruskej armády. Agentúra Reuters pravosť videa bezprostredne nedokázala potvrdiť. Podľa britskej spravodajskej stanice Sky News bol videoodkaz natočený na vojenskej základni na juhu Bieloruska.

"Vitajte chlapci... Vitajte na bieloruskej pôde," povedal Prigožin. "Bojovali sme so cťou... Pre Rusko ste urobili veľa. To, čo sa deje na fronte, je hanba, do ktorej sa nemusíme zapájať," pokračoval.

Vagnerovci, ktorí zohrávali v bojoch na Ukrajine dôležitú úlohu, sa v júni nakrátko vzbúrili a pokúsili sa zvrhnúť vedenie ruskej armády. Po dohode s Kremľom sprostredkovanej bieloruským lídrom Alexandrom Lukašenkom sa stiahli. Na základe predmetnej dohody dostali vagnerovci možnosť presunúť sa na územie Bieloruska.

Prigožin sa na verejnosti naposledy ukázal, keď 24. júna po ukončení vzbury opúšťal ruské mesto Rostov nad Donom. Jeho osud tak bol nejasný, keďže ho ruský prezident Vladimir Putin nepriamo označil za zradcu. Nie je tiež jasné, aké budú ďalšie kroky jeho bojovníkov.

Šéf vagnerovcov na videu svojim mužom povedal, aby sa k miestnym správali slušne a nariadil im, aby cvičili bieloruskú armádu a nabrali sily pre "novú cestu do Afriky". "A možno sa niekedy vrátime k špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine, keď si budeme istí, že sa nebudeme musieť hanbiť," dodal.

Na videu sa bojovníkom prihovoril aj spoluzakladateľ Vagnerovej skupiny Dmitrij Utkin. "Toto nie je koniec. Je to len začiatok najväčšej práce na svete, ktorá sa bude vykonávať čoskoro," povedal. "Vitajte v pekle!" dodal.