Veľkosť nosa ovplyvňujú nielen genetické informácie, ale aj strava matky počas tehotenstva. Tvrdia to vedci zo Švédska, ktorí zistili, že strava bohatá na bielkoviny vedie k širším nosom a čeľustiam. Strava bohatá na bielkoviny totiž aktivuje gény, ktoré riadia rast týchto kostí. Potomkovia, ktorých matky si potrpeli na bielkoviny počas gravidity, majú výrazne širšie a hrubšie nosy a čeľuste.
Čím viac bielkovín žena počas tehotenstva konzumuje, tým aktívnejšie sú gény mTORC1. Vedci tvrdia, že aktivita tohto génu ovplyvňuje tvar tváre tým, že zväčšuje dĺžka nosa a šírku nosných dierok, tvar tvárí a vystúpenie čeľustí.
„Zistili sme, že hladina bielkovín v materskej strave ovplyvňuje aktivitu mTORC1, čo vedie k jemným, ale výrazným zmenám v tvare lebky a tváre plodu,“ tvrdia autori z Karolinska Institutet v Štokholme. Strava s nižším obsahom bielkovín počas tehotenstva vedie k štíhlej tvári a špicatejším rysom tváre. Štúdiu publikoval vedecký časopis Nature Communications.