10. dec. 2023 o 09:07
TASR, Koktejl

Juraj Slafkovský rozhodol o výhre Montrealu: Proti Buffalu premenil rozhodujúci nájazd!

placeholder
Juraj Slafkovský oslavuje premenení nájazd nad Buffalom.
Zdroj: TASR/AP

V novi bolo v akcii bolo až sedem Slovákov

Zahraničný šport
10. dec. 2023 o 09:07
Juraj Slafkovský rozhodol o výhre Montrealu: Proti Buffalu premenil rozhodujúci nájazd!

V novi bolo v akcii bolo až sedem Slovákov

Slovenský hokejový útočník Juraj Slafkovský premenil rozhodujúci samostatný nájazd a postaral sa tak o triumf Montrealu na ľade Buffala 3:2 po nájazdoch v nedeľnom zápase NHL. Obranca Martin Fehérváry asistoval pri úvodnom góle Washingtonu a pomohol k triumfu Capitals nad New Yorkom Rangers 4:0. V akcii bolo až sedem Slovákov, pre chorobu vypadol tesne pred zápasom zo zostavy Calgary Martin Pospíšil a do NHL sa vrátil z farmy Marián Studenič (Seattle).

Slafkovský premenil nájazd v štvrtej sérii, keď vydareným blafákom na bekhend prekonal Devona Leviho. V prvých troch sa na oboch stranách presadili dvaja hráči, v štvrtej však neuspel na domácej strane John-Jason Peterka a Slafkovský tak pre Montreal zariadil už siedmu výhru v sezóne po predĺžení, alebo nájazdoch. Bol to jeho druhý nájazd v kariére a prvý úspešný.

Devätnásťročný krídelník nastúpil opäť v prvom útoku s Nickom Suzukim a Coleom Caufieldom a odohral jeden zo svojich najlepších zápasov v sezóne. Na ľade strávil 18 minút a 10 sekúnd, zaznamenal jeden hit, dve strely, mínusku a prvýkrát v NHL sa pobil. V 56. minúte zhodil rukavice po konflikte s obrancom Sabres Connorom Cliftonom za čo inkasoval trest na päť minút.

Canadiens podržal skvelým výkonom brankár Cayden Primeau (46 zákrokov), prekonali ho len Jeff Skinner a Kyle Okposo, ktorý zaznamenal 600. bod v kariére. Montreal viedol 2:0, keď prvý gól v NHL strelil Jayden Struble a presadil sa aj Suzuki.

Fehérváry asistoval už po 43 sekundách pri presnom zásahu Sonnyho Milana a stal sa treťou hviezdou duelu. Slovenský obranca si našiel miesto na pravej strane, dostal prihrávku od Johna Carlsona, krásnym krížnym pasom „zmrazil“ brankára a ponúkol Milanovi gól do prázdnej bránky. Pre slovenského obrancu to bola štvrtá asistencia v sezóne. Washington ukončil sériu troch prehier, druhé čisté konto v sezóne zaznamenal Charlie Lindgren, ktorý chytil 31 striel.

Prvýkrát v kariére sa predstavil proti svojmu bratovi Ryanovi Lindgrenovi, obrancovi Rangers a chytil mu tri strely. Neúspešný návrat do Capital One Areny zažil tréner „jazdcov“ Peter Laviolette, ktorý uplynulé tri sezóny viedol Washington. Fehérváry odohral 18 minút a 18 sekúnd, okrem asistencie mal aj dva plusové body a dva hity.

V súboji Slovákov sa tešil Šimon Nemec proti Adamovi Ružičkovi, New Jersey zvíťazilo v Calgary 4:2. V drese Flames mal nastúpiť aj útočník Martin Pospíšil, ale napokon duel vynechal pre chorobu. Devils natiahli víťaznú sériu na tri zápasy, dvoma gólmi im k tomu pomohol kapitán Nico Hischier. Jesper Bratt pridal ku gólu aj asistenciu, Vítek Vaněček zaznamenal 23 úspešných zásahov.

Za „plamene“ sa presadili v oslabení Jegor Šarangovič, ktorý skóroval proti bývalému tímu a na 2:3 znížil Nazem Kadri. Zo Slovákov sa do štatistík nezapísal ani jeden, Nemec bol na ľade 18 a pol minúty, mal mínusový bod a na súperovu bránku vyslal jednu strelu. Ružička nastúpil v štvrtej formácii, hral 9 a pol minúty, mal takisto mínusku a strelu.

Tampa Bay v zostave aj s Erikom Černákom uspela na ľade Seattlu 4:3 po predĺžení. O víťazstve Lightning rozhodol svojim druhým gólom v zápase najproduktívnejší hráč NHL Nikita Kučerov (47 bodov). Seattlu sa nedarí, prehral siedmy zápas za sebou a navyše prišiel o brankára Philippa Grubauera, ktorý inkasoval dva góly z 23 striel a pre zranenie dolnej časti tela odchytal len dve tretiny. Medzi žrďami ho nahradil Joey Daccord.

Černák bol s časom 20:02 tretí najvyťažovanejší obranca „bleskov“, zapísal si jeden hit a jednu strelu. Kraken pred zápasom opäť povolali z farmy útočníka Mariána Studeniča, ale ten bol len zdravý náhradník.

Tomáš Tatar s Coloradom nestačil doma na Philadelphiu 2:5. Flyers natiahli víťaznú sériu na štyri zápasy, k čomu prispel najmä dvojgólový Travis Konecny. V bránke bol spoľahlivý Carter Hart, autor 36 zákrokov. Tatar nastúpil v treťom útoku, ale počas 12 a pol minúty sa nepresadil a mal len jeden mínusový bod. Tridsaťdvaročný slovenský krídelník stále čaká na prvý gól v drese Colorada, neskóroval už 25 zápasov v tejto sezóne.

Miloš Kelemen sa objavil v zostave Arizony, no Coyotes prehrali v Bostone 3:5. Dva góly a asistenciu zaznamenal hviezdny český útočník Bruins David Pastrňák. Kelemen dostal minimum priestoru, na ľade bol 6 minút a 10 sekúnd a za tento čas stihol jeden hit a jednu strelu.