18. feb. 2025 o 18:00
emd, Koktejl

Najstaršia žena na svete prezradila svoje tajomstvo dlhovekosti: Vďačí TEJTO potravine?!

placeholder
Stará pani obľubovala potravinu, ktorá sa mohla podpísať na jej dlhovekosti. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Niečo na tom bude.

Zaujímavosti
18. feb. 2025 o 18:00
Najstaršia žena na svete prezradila svoje tajomstvo dlhovekosti: Vďačí TEJTO potravine?!

Niečo na tom bude.

Titul najstaršej overenej osoby drží Jeanne Calmentová z Francúzska, ktorá sa v rokoch 1875 až 1997 dožila neuveriteľných 122 rokov a 164 dní. Podľa Guinnessovej knihy rekordov sa narodila v meste Arles, kde aj strávila posledné roky života. Podľa denníka Mirror zažila dve svetové vojny, španielsku chrípku a bola dokonca svedkom stavby Eiffelovej veže.

Tvrdila, že sa s Vincentom Van Goghom stretla v roku 1888, keď si kúpil ceruzky v obchode jej otca, čo je hodnoverný príbeh vzhľadom na to, že Van Gogh v tom období namaľoval svoje slávne Slnečnice v Arles. Calmentová viedla plnohodnotný život a zomrela 4. augusta 1997, pričom prežila väčšinu svojej rodiny. Hoci sa príliš nestarala o svoje zdravie, väčšinu života sa stravovala pestro a bola aktívna.

Videonahrávka Calmentovej z roku 1995, ktorá v tom čase už nepočula a bola takmer slepá, odhalila, že bola nútená prestať so svojím každodenným zlozvykom fajčenia dvoch cigariet a pitia pohára portského pred jedlom. Naďalej si však vychutnávala čokoládu a tešila sa na ďalšie narodeniny.

Svoju dlhovekosť pripisovala olivovému oleju, portskému a čokoláde. Calmentová svoj dlhý život pripisovala aj aktívnemu životnému štýlu a pokojnej nálade, uvádza Surrey Live. Pôsobivé je, že v 85 rokoch začala šermovať a až do svojich 100 rokov pokračovala v jazde na bicykli.

Hoci portské víno a čokoláda možno nie sú najzdravšie voľby, olivový olej určite áno. Je známy svojimi ochrannými vlastnosťami proti chronickým ochoreniam, ako sú srdcové choroby, a je základom stredomorskej stravy. Táto strava sa spája s lepšou kvalitou života, predĺžením dĺžky života a znížením úmrtnosti.

Aké sú kľúčové body o zdravotné prínosy olivového oleja?
  • Je bohatý na mononenasýtené tuky a antioxidanty.
  • Potenciálne znižuje kardiovaskulárne riziko.
  • Môže podporovať zdravie mozgu.
  • Je prospešný pri regulácii zloženia telesného tuku.
  • Poskytuje ochranu pred chronickými ochoreniami.

Olivový olej je plný antioxidantov, ako sú oleokantal a oleaceín, ktoré bojujú proti zápalom v tele. Predpokladá sa, že zápal zohráva významnú úlohu pri rôznych chronických ochoreniach vrátane srdcových ochorení a cukrovky 2. typu.

Výskum naznačuje, že olivový olej by mohol chrániť pred zhoršením kognitívnych funkcií a Alzheimerovou chorobou vďaka antioxidantom a protizápalovým vlastnostiam, ktoré obsahuje, najmä kyseline olejovej. Štúdie ukázali, že tieto látky môžu pomôcť znížiť zápal a znížiť hladinu C-reaktívneho proteínu (CRP), ktorý je kľúčovým markerom zápalu.

V štúdii z roku 2015 sa zistilo, že starší ľudia, ktorí dodržiavali stredomorskú diétu doplnenú olivovým olejom alebo orechmi, vykazovali lepšie kognitívne funkcie v porovnaní s tými, ktorí sa stravovali nízkotučne.

Olivový olej je základom stravy niektorých najzdravších komunít na svete a vo všeobecnosti sa považuje za dobrú voľbu pre väčšinu ľudí. Občas sa však vyskytli správy o alergiách, ktoré zvyčajne súvisia skôr s peľom olivovníka ako so samotným olejom.

Pri pridávaní olivového oleja do svojho jedálnička je najlepšie vybrať si extra panenský olivový olej, pretože je najmenej spracovaný a zachováva si najviac prospešných látok. Keďže olivový olej je kalorický, kľúčom k úspechu je striedmosť - zvážte jeho použitie ako náhrady iných tukov v jedle.