01. mar. 2024 o 15:34
mob, Koktejl

Projekt HAKA, ktorý pomohol tisíckam Slovákov, končí! Zakladateľ na rovinu: Toto riskovať nebudem!

placeholder
HAKA ku koncu roka končí.
Zdroj: facebook/ HAKA-Hľadá sa auto krádeže automobilov

Mnohí Slováci ostali sklamaní.

Slovensko
01. mar. 2024 o 15:34
Projekt HAKA, ktorý pomohol tisíckam Slovákov, končí! Zakladateľ na rovinu: Toto riskovať nebudem!

Mnohí Slováci ostali sklamaní.

Občianska organizácia HAKA (Hľadá sa auto, krádeže automobilov), ktorá už viac ako sedem rokov pomáha poškodeným občanom vypátrať ich ukradnutý majetok čoskoro končí. Na sociálnej sieti to oznámil správca skupiny Štefan Farkaš.

„Nikdy neprijali 2% dane, štátne dotácie ani euro dotácie. Nebolo na čom ‚nahrabať‘ ani zarobiť. Pátranie po osobách som zrušil asi pred rokom. Stotisícovú skupinu som odovzdal zadarmo organizácii, ktorá v našej činnosti pokračuje namiesto nás. Skupinu na odhaľovanie podvodníkov som zrušil tiež. V tejto práci by nikto nepokračoval. Keby áno, chcel by som vidieť blázna, ktorý by kvôli pomoci iným chodiť na políciu, aby vysvetľoval všetko, za čo podvodníci podávajú trestné oznámenia, alebo kto by riskoval svoj život alebo majetok. Táto skupina je dosť nebezpečná pre bežného občana, ktorý by takto chcel ľuďom pomáhať. Toto riskovať nebudem,“ začal v príspevku a dodal, že skupina na pátranie po ukradnutých bicykloch a autách bude fungovať ešte do konca roka.

Za tú dobu sa organizácii podarilo pomôcť tisícom ľuďom, no Štefan sa neodvažuje nikomu skupinu podarovať. „Nie je to sranda pokračovať v tejto robote. Verte, že je to o držku. Ako právne, tak aj psychicky. Nehľaďme na to, že udržať všetko stojí brutal veľa času a aj peňazí. HAKA mala vždy cieľ robiť zadarmo a slúžiť občanom. To sme urobili. Prosím nechcite po mne, aby som projekt len tak niekomu odovzdal a niekto si urobil z toho dojnú kravu. Pokiaľ niekto chce pokračovať môže, vie ako a môže začať,“ pokračoval a vysvetlil aj dôvod svojho konania.

„Potrebujem sa postarať teraz v prvom rade o seba a moju rodinu. Roman má tiež chorú dcéru a tiež musí lietať okolo rodiny. To, že HAKA končí nie je koniec sveta. Možno niečo podobné niekto ešte založí a keď nie je tu polícia a prokuratúra. HAKA vždy iba pomáhala. Nenahrádzame všetky tieto štátne zložky. Aplikácia bude pokračovať ďalej. Čiže kontrolovať a nahlasovať polícii budete aj po skončení projektu,“ zakončil Štefan.