10. mar. 2024 o 12:00
mob, Koktejl

Bolek Polívka sa s tým doteraz nevie zmieriť, silné slová o Slovensku: Pre mňa to bolo smutné

placeholder
Český herec Bolek Polívka.
Zdroj: Stanislava Benešová / Právo / Profimedia

Rozdelenie ho mrzí dodnes.

Zahraničné promi
10. mar. 2024 o 12:00
Bolek Polívka sa s tým doteraz nevie zmieriť, silné slová o Slovensku: Pre mňa to bolo smutné

Rozdelenie ho mrzí dodnes.

Rodinná tragikomédia A máme, čo sme chceli sa do našich kín dostala už minulý rok v októbri. Českí diváci si ju však môžu vychutnať až dnes. Dej filmu odohráva v predvečer rozdelenia Československa a na tento proces si s trpkosťou spomína aj Bolek Polívka (74): „Rozdelenie sme prežívali so smútkom, pretože som mal k Slovensku vždy blízko,“ hovorí jedna z postáv v snímke.

„Mali sme divadlo, ktoré chodievalo na Slovensko. Spolupracoval som s Milanom Lasicom, mám tu veľa priateľov. Pre mňa to bolo smutné. Mnohí z nás sme sa utešovali myšlienkou, že po rozvode môžeme byť priatelia, že niektoré manželstvá sa po rozvode dajú opäť dokopy, že mnohí ľudia sú po rozvode k sebe oveľa láskavejší, ako boli predtým. Boli to nádeje,“ povedal počas českej premiéry Polívka pre kafe.cz.

„Doteraz mi vadí, že nie je Československo aj keď viem, že v mnohých veciach to je prospešné a v mnohých veciach možno užitočné, ale mne to vadí, že nie som ten – Czechoslovakia. Atmosféra na nakrúcaní v bratislavskej vile mi veľmi často pripomínala atmosféru nakrúcania filmu Pelíšky. Bolo to veľmi rodinné, uvoľnené a usmievavé. Bolo to sústredené, ale zároveň s úsmevom, s humorom,“ zakončil.

Film A máme, čo sme chceli nás vráti do roku 1992. Na Silvestra, len pár hodín pred rozpadom Československa sa rodina Varchalovcov stretáva v Banskej Bystrici pred kostolom, aby spoločne pokrstili najnovší prírastok do rodiny, malú Zuzku, dcéru Petra (Daniel Fischer) a Heleny (Judit Pecháček). Peter však krst zmešká, pretože sa mu do rúk dostal spis jeho otca Daniela (Ady Hajdu), z ktorého sa dozvedá, že otec bol vedený ako agent ŠtB.

Medzičasom sa v bratislavskom internáte vedľa seba zobúdzajú kanadská študentka Charlie (Rachel Kramer) a Petrov brat Michal (Dávid Hartl). Ani jeden z dvojice si z predchádzajúcej noci veľa nepamätá. Michal však pozýva Charlie domov do Banskej Bystrice, aby spolu s jeho rodinou oslávila príchod nového roka. Doma ho čaká totálny chaos.

Otec Daniel utrpel infarkt po tom, ako ho syn Peter usvedčil zo spolupráce s ŠtB. Život mu zachráni rýchly zásah rodinného priateľa (Bolek Polívka) a zvyšku rodiny (Eva Holubová, Anna Šišková, Jana Kovalčiková, Jan Budař), Daniela odvážajú do nemocnice. Rodina však nemôže ísť s ním a tak sa musia so šokujúcimi udalosťami vysporiadať sami.