Podľa čínskych vedcov môže konzumácia ultra spracovaných potravín, ako sú balené snacky, čipsy, sladené nápoje, limonády a mäsové výrobky, zvýšiť riziko rakoviny pľúc o štyridsaťjeden percent. Ultra spracované potraviny preukázateľne zvyšujú aj riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka.
Z výskumu čínskych vedcov vyplýva, že u ľudí, ktorí konzumujú ultra spracované potraviny, je riziko vzniku nemalobunkovej rakoviny pľúc – najčastejšieho typu tohto ochorenia – vyššie o tridsaťsedem percent a riziko malobunkovej rakoviny pľúc vyššie o štyridsaťštyri percent.
„Hoci ultra spracované potraviny zatiaľ nie sú klasifikované ako karcinogény, epidemiologické aj laboratórne údaje naznačujú, že môžu byť potenciálnym rizikovým faktorom pre vznik rakoviny,“ uviedol doktor Matthew Schabath z Moffitt Cancer Center.
„Z laboratórnych štúdií vieme, že zložky ultra spracovaných potravín môžu meniť črevný mikrobióm, zvyšovať zápal, poškodzovať DNA a ovplyvňovať génovú expresiu. Strava bohatá na ultra spracované potraviny tiež podporuje systémový zápal a oxidačný stres, čo prispieva k rozvoju rakoviny,“ dodal Schabath.
Výsledky čínskej štúdie boli publikované v odbornom časopise Thorax. Do kategórie ultra spracovaných potravín autori zaradili napríklad smotanové syry, zmrzlinu, mrazený jogurt, vyprážané jedlá, pečivo, sušienky, torty, slané snacky, cereálie, instantné polievky a rezance, omáčky, margarín, cukrovinky, nealkoholické nápoje, umelo sladené ovocné nápoje, hamburgery, hot dogy či pizzu.
Vedci upozornili aj na možné súvislosti. Karagenan, používaný ako zahusťovadlo napríklad v mliečnych výrobkoch, rastlinných mliekach či spracovanom mäse, môže vyvolávať zápal čriev a narúšať črevný mikrobióm, čo môže prispieť k vzniku rakoviny pľúc.