19. aug. 2025 o 10:30
Famous.cz, Koktejl

Jedávate často TIETO potraviny? Vedci bijú na poplach, môžu zvýšiť riziko rakoviny!

placeholder
Ultra spracované potraviny môžu vážne ohroziť vaše zdravie. (Ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Môžu vám skrátiť život o celé roky.

Zaujímavosti
19. aug. 2025 o 10:30
Jedávate často TIETO potraviny? Vedci bijú na poplach, môžu zvýšiť riziko rakoviny!

Môžu vám skrátiť život o celé roky.

Podľa čínskych vedcov môže konzumácia ultra spracovaných potravín, ako sú balené snacky, čipsy, sladené nápoje, limonády a mäsové výrobky, zvýšiť riziko rakoviny pľúc o štyridsaťjeden percent. Ultra spracované potraviny preukázateľne zvyšujú aj riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Z výskumu čínskych vedcov vyplýva, že u ľudí, ktorí konzumujú ultra spracované potraviny, je riziko vzniku nemalobunkovej rakoviny pľúc – najčastejšieho typu tohto ochorenia – vyššie o tridsaťsedem percent a riziko malobunkovej rakoviny pľúc vyššie o štyridsaťštyri percent.

„Hoci ultra spracované potraviny zatiaľ nie sú klasifikované ako karcinogény, epidemiologické aj laboratórne údaje naznačujú, že môžu byť potenciálnym rizikovým faktorom pre vznik rakoviny,“ uviedol doktor Matthew Schabath z Moffitt Cancer Center.

„Z laboratórnych štúdií vieme, že zložky ultra spracovaných potravín môžu meniť črevný mikrobióm, zvyšovať zápal, poškodzovať DNA a ovplyvňovať génovú expresiu. Strava bohatá na ultra spracované potraviny tiež podporuje systémový zápal a oxidačný stres, čo prispieva k rozvoju rakoviny,“ dodal Schabath.

Výsledky čínskej štúdie boli publikované v odbornom časopise Thorax. Do kategórie ultra spracovaných potravín autori zaradili napríklad smotanové syry, zmrzlinu, mrazený jogurt, vyprážané jedlá, pečivo, sušienky, torty, slané snacky, cereálie, instantné polievky a rezance, omáčky, margarín, cukrovinky, nealkoholické nápoje, umelo sladené ovocné nápoje, hamburgery, hot dogy či pizzu.

Vedci upozornili aj na možné súvislosti. Karagenan, používaný ako zahusťovadlo napríklad v mliečnych výrobkoch, rastlinných mliekach či spracovanom mäse, môže vyvolávať zápal čriev a narúšať črevný mikrobióm, čo môže prispieť k vzniku rakoviny pľúc.