04. dec. 2024 o 04:00
Miloš Audi, Koktejl

Expertka varuje: 5 potravín, ktoré by sa nemali znovu ohrievať v mikrovlnke! Pozor na riziká

placeholder
5 potravín, ktoré by sa nemali znovu ohrievať v mikrovlnke. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Ich zohrievaniu by ste sa mali radšej vyhýbať.

Zdravie
04. dec. 2024 o 04:00
Expertka varuje: 5 potravín, ktoré by sa nemali znovu ohrievať v mikrovlnke! Pozor na riziká

Ich zohrievaniu by ste sa mali radšej vyhýbať.

Odborníčka odhalila, že existuje množstvo potravín, ktoré by ste nemali opätovne zohrievať v mikrovlnke. Podotkla, že tým riskujete potenciálne zdravotné problémy. Ako informoval portál Unilad, podľa nej je v tomto prípade potrebné dbať na opatrnosť, aby sa predišlo potenciálnej otrave jedlom. Ktoré potraviny by ste teda nemali znovu ohrievať?

Pri mnohých ľuďoch je bežné, že si doma pripravia jedlo vo veľkom a po odchode z domu si ho znovu ohrejú v práci. Odborníčka Stacey Duvenage, ktorá pracuje pre Inštitút prírodných zdrojov na Greenwichskej univerzite v Spojenom kráľovstve, však upozornila, že opätovné zohrievanie niektorých druhov potravín by sme radšej mali dôkladnejšie premyslieť, pretože môže byť škodlivé pre naše zdravie. Varovala najmä pred týmito piatimi potravinami.

Vajcia

Hoci by drvivá väčšina z nás na ohrievanie vajec ani nepomyslela, ak patríte k tej druhej skupine, mali by ste si tento zlozvyk premyslieť. Duvenage totiž upozornila, že by sa za žiadnych okolností nemali opätovne zohrievať. "Vajíčka sa celosvetovo používajú pre ich cenovú dostupnosť a zdravotné výhody. Nemali by ste ich však dávať do mikrovlnky, pretože to vedie k oxidácii bielkovín a vývinu rakovinotvorných látok," podotkla.

Ohrievaniu vajec by ste sa mali radšej vyhnúť.
Ohrievaniu vajec by ste sa mali radšej vyhnúť.
Zdroj: iStock

Ryža

Duvenage dodala, že pozor by ste si mali dávať pri zohrievaní ryže. Keď sa táto potravina uvarí a neskôr vychladne, začne sa v nej rozmnožovať baktéria Bacillus cereus, ktorá môže spôsobiť nepríjemné príznaky ako vracanie, hnačka či žalúdočné kŕče. "Tieto spóry dokážu prežiť aj bod varu a začnú sa rozmnožovať, keď sa ryža ponechá vonku pri izbovej teplote," povedala odborníčka.

Ak plánujete znovu zohrievať ryžu, môžete urobiť niekoľko vecí, aby ste zamedzili rozmnožovaniu baktérie. "Keď ju uskladníte do dvoch hodín po uvarení v chladničke vo vzduchotesnej nádobe, môžete ju znovu ohriať. Ale ak si ráno uvaríte ryžu, necháte ju vonku a potom ju večer uložíte do chladničky, aby ste ju mohli zjesť na druhý deň, existuje obrovská šanca, že sa v nej vytvorí táto baktéria," vysvetlila dietologička Harini Bala.

Pozor by ste si mali dávať aj pri zohrievaní ryže.
Pozor by ste si mali dávať aj pri zohrievaní ryže.
Zdroj: iStock

Huby

Odborníčka prezradila, že opätovné zohrievanie húb môže spôsobiť nielen ich rozmočenie, ale aj stratu dôležitých bielkovín a živín. "Podobne ako v prípade vajec, oxidácia proteínov môže viesť ku vzniku karcinogénnych látok," vysvetlila. Ak sa tiež huby nechajú pri izbovej teplote, môžu vám po konzumácii spôsobiť bolesti žalúdka alebo iné tráviace problémy.

Zohrievanie húb tiež nie je dobrý nápad.
Zohrievanie húb tiež nie je dobrý nápad.
Zdroj: iStock

Morské plody

Hoci odborníci podotýkajú, že morské plody sa môžu ohrievať, je mimoriadne dôležité, ako ich skladujete medzi varením a ich vložením do mikrovlnky. Podľa Duvenage by ste mali postupovať veľmi opatrne a morské plody skonzumovať čo najskôr po ich uvarení. V opačnom prípade riskujete nepríjemné zdravotné problémy, ako je hnačka alebo zvracanie.

Nesprávne skladovanie morských plodov môže viesť k zhoršeniu zdravia.
Nesprávne skladovanie morských plodov môže viesť k zhoršeniu zdravia.
Zdroj: iStock

Špenát

Pri tejto potravine sa rady odborníkov líšia. V minulosti mnohí z nich tvrdili, že by ste túto listovú zeleninu nemali opätovne zohrievať kvôli látke zvanej kyselina šťaveľová, ktorá môže zvyšovať pravdepodobnosť vzniku obličkových kameňov. Európska rada pre informácie o potravinách však uviedla, že za predpokladu správneho chladenia a skladovania je ohrievanie špenátu úplne v poriadku.