15. júl. 2022 o 10:32
TASR, Koktejl

Gubernátor Mykolajivskej oblasti je zhrozený: Asi desať ruských rakiet zaútočilo na dve najväčšie univerzity

placeholder
Ruské rakety zasiahli v Mykolajive dve univerzity, tvrdí gubernátor.
Zdroj: reprofoto - twitter.com/vitalij_kim

Rusi zasiahli ďalšie civilné objekty.

Zahraničné správy
15. júl. 2022 o 10:32
Gubernátor Mykolajivskej oblasti je zhrozený: Asi desať ruských rakiet zaútočilo na dve najväčšie univerzity

Rusi zasiahli ďalšie civilné objekty.

AKTUALIZOVANÉ 14:40 O NOVÉ INFORMÁCIE

Najmenej štyria ľudia utrpeli zranenia pri piatkovom ruskom raketovom útoku na mesto Mykolajiv na juhu Ukrajiny. Oznámila to šéfka regionálnej rady Hanna Zamazejevová. TASR správu prevzala od denníka The Guardian.

Najmenej desať rakiet zasiahlo dve tamojšie univerzity a objekty civilnej infraštruktúry a poškodené boli aj obytné budovy, napísala Zamazejevová v aplikácii Telegram. Dodala, že medzi zranenými deti nie sú. Všetky zranené osoby boli prevezené do zdravotníckych zariadení na ošetrenie.

O rannom raketovom útoku ako prvý informoval gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim. „Ruskí teroristi dnes zaútočili na dve najväčšie univerzity v Mykolajive. Najmenej desať rakiet. Teraz útočia na naše školstvo,“ napísal Kim na sociálnej sieti Twitter. Gubernátor k svojej správe priložil aj videozáznam, ktorý zjavne zobrazuje horiace budovy.

Gubernátor neskôr na tlačovom brífingu spresnil, že päť rakiet zasiahlo Národnú univerzitu výstavby lodí a ďalšie štyri rakety zasiahli Mykolajivskú národnú univerzitu v centre mesta. Dodal, že zničené boli aj dva domy a 11 bytov.

Guvernér Charkovskej oblasti Oleh Synehubov na Telegrame informoval o ruskom raketovom útoku na regionálne vzdelávacie zariadenia. Uviedol, že ciele neboli vojenské a že v blízkosti nie je „žiadna vojenská infraštruktúra, iba civilné zariadenia“. Dodal, že útok si nevyžiadal obete na životoch.

Tieto tvrdenia nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov, podotýka The Guardian. Moskva už viackrát poprela, že by sa na Ukrajine zameriavala na civilné ciele.