08. dec. 2024 o 16:00
Nikol, Koktejl

Zahraničný portál zverejnil TOP 10 slovenských jedál: Prekvapivý víťaz, na halušky zabudnite!

placeholder
Rebríček najlepších slovenských jedál prekvapuje (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Slovenské jedlá zabodovali u gurmánov.

Zaujímavosti
08. dec. 2024 o 16:00
Zahraničný portál zverejnil TOP 10 slovenských jedál: Prekvapivý víťaz, na halušky zabudnite!

Slovenské jedlá zabodovali u gurmánov.

Medzinárodný kulinársky portál Taste Atlas sa rozhodol inovovať rebríček tých najlepších slovenských jedál. Ide o najznámejšie a najobľúbenejšie pochúťky, ktorým odolá iba málokto. Mnohé z nich považujeme za tradičné jedlá, bez ktorých by naša kultúra nebola úplná. Ako obstáli v hodnotení? Pozrite si top 10 jedál podľa zahraničných odborníkov.

10. Parenica

Rozhodne ide o chutný slovenský pokrm, ktorý sa pripravuje z pasterizovaného ovčieho mlieka. V niektorých prípadoch sa mieša aj s kravským, no prevyšovať musí to ovčie. Má špecifickú chuť a vzťah, pričom proces výroby spočíva v krájaní syra na pásy, ktoré sa sparia v horúcej vode a následne sa tvarujú do závitov.

9. Parené buchty

Parené buchty nepochádzajú zo Slovenska, no napriek tomu si tento recept získal veľkú obľubu medzi Slovákmi. Pripravujú sa z kysnutého cesta a varia sa na pare. Častokrát sa podávajú s rôznymi sladkými omáčkami, makom či tvarohom, čo im dodáva charakteristickú chuť a robí ich ešte viac lákavými.

8. Kapustnica

Kapustnica sa v minulosti varila predovšetkým na dedinách, no neskôr si ju osvojili aj mešťania. Veľmi rýchlo sa stala obľúbenou po celom Slovensku, vďaka čomu sa stala neoddeliteľnou súčasťou vianočného menu. Niektoré verzie obsahujú sušené huby, klobásu alebo údené mäso, ktoré jedlu dodávajú bohatú chuť a arómu. Iní pridávajú aj smotanu na zjemnenie chuti.

7. Halušky

Halušky sú jedným z najtypickejších a najobľúbenejších slovenských pokrmov. Toto jednoduché a výživné jedlo sa pripravuje z nastrúhaných surových zemiakov a hladkej múky. Pôvodne pochádzajú z horských oblastí, kde pastieri a roľníci používali zemiaky ako základnú ingredienciu. Halušky samotné sú pomerne neutrálnou potravinou, preto sa tradične kombinujú s rôznymi prísadami ako je hlavne bryndza či opečená slaninka.

6. Guláš

Guláš je bohaté, silné jedlo, ktoré má hlboké korene v stredoeurópskej kuchyni. Hoci sa často považuje za typickú maďarskú špecialitu, jeho história je zložitejšia a širšia. Určité historické pramene uvádzajú, že guláš môže mať spojenie aj s Turkami, ktorí do Uhorska priniesli určité kulinárske techniky.

Okrem hovädzieho mäsa sa guláš často varí aj z bravčového, baraniny alebo dokonca z diviny. Aj napriek histórii je tento pokrm súčasťou mnohých rodinných stretnutí na Slovensku. Tradične sa pripravuje na otvorenom ohni v kotlíku, čo samo osebe ponúka jedinečný zážitok.

5. Šišky

Šišky majú svoje korene v stredovekej Európe, no ich recept sa preslávil až v Rakúsko-Uhorsku. Neskôr sa stali populárnym dezertom na Slovensku, ktorý sa tradične pripravuje počas fašiangového obdobia. Vyrábajú sa z múky, mlieka, cukru a kvasníc, ktoré sa po vykysnutí následne smažia vo veľkom množstve horúceho oleja. Potom sa šišky najčastejšie posypú práškovým cukrom alebo sa plnia rôznymi náplňami ako džem, tvaroh či čokoláda.

4. Lokše

Lokše vznikli na vidieku, pričom sa stali rýchlou a lacnou alternatívou k chlebu. Zemiaky totiž boli dostupné a nenáročné na skladovanie, tvoria základ cesta. Dnes patria k slávnostným slovenským jedlám ako príloha či samostatné jedlo. Lokše sa môžu plniť mäsom alebo sú časté aj sladké verzie, keď sa v lokši nachádza mak či lekvár.

3. Bryndzové halušky

Tento tradičný pokrm má hlboké korene v slovenských horalských a pastierskych komunitách, kde sa zrodil ako sýte a výživné jedlo ideálne do drsnejších horských podmienok. Po uvarení sa halušky zmiešajú s bryndzou, čo je jemný a slaný syr vyrobený z ovčieho mlieka, ktorý dodáva jedlu charakteristickú chuť a krémovú textúru. Na vrch bryndzových halušiek sa tradične pridáva osmažená slanina.

2. Zemiakové placky

Hoci zemiaky prišli do Európy už v 16. storočí, na Slovensku sa začali pestovať až od 18. storočia. V horských oblastiach sa stali podstatným prvkom miestnej stravy. Zemiakové placky sa môžu podávať na rôzne spôsoby. Tradične sa servírujú horúce, často so smotanou alebo cesnakovou omáčkou. Okrem základného receptu existuje množstvo regionálnych a rodinných variácií. Niekedy sa do cesta pridáva syr, bylinky, alebo dokonca zelenina ako cuketa či mrkva, čo zvyšuje rozmanitosť chutí.

1. Ovčí salašnícky údený syr

Údený ovčí syr bol ocenený ako najlepšia zo všetkých slovenských potravín. Táto tradičná delikatesa má dlhú históriu siahajúcu až do staroveku, keď ovčí syr vyrábali už dávne civilizácie. Do karpatského regiónu ho priniesli Valasi. Polotvrdý alebo tvrdý syr sa vystavuje dymu z bukového alebo ovocného dreva minimálne na niekoľko hodín, vďaka čomu sa predĺži trvanlivosť syra.

Slovenský údený syr je natoľko kvalitný, že portál Taste Atlas mu udelil 12. miesto medzi najlepšími ovčími syrmi v Európe. To svedčí o výnimočnej chuti a tradičnom výrobnom postupe, ktorý si získava uznanie aj mimo hraníc Slovenska.