Konzumácia kávy už dávno nie je odsudzovaná tak, ako pred 40 rokmi, keď sa vedci domnievali, že kvôli kofeínu škodí srdcu a cievam. Káva je však nápoj bohatý na antioxidanty, takže keď sa to s jej dennou konzumáciou nepreháňa, môže byť zdraviu prospešná.
Okrem toho, že chráni pečeň a znižuje riziko vzniku cukrovky, vedci z Utahu teraz zistili, že znižuje aj riziko vzniku rakoviny hlavy a krku. Pitie troch až štyroch šálok kávy denne sa spája s až o 40 % nižším rizikom vzniku niektorých typov tohto ochorenia.
„Táto štúdia poukázala na ich odlišné účinky pri rôznych čiastkových ochoreniach rakoviny hlavy a krku vrátane zistenia, že aj káva bez kofeínu má určité pozitívne účinky. Zvyky spojené s konzumáciou kávy a čaju sú pomerne zložité a tieto zistenia podporujú potrebu dlhšieho výskumu účinkov, ktoré káva a čaj môžu mať na zníženie rizika vzniku rakoviny,“ uviedla hlavná autorka štúdie Dr. Yuan-Chin Amy Lee.
Podľa jej analýzy sa pitie troch až štyroch šálok tohto nápoja spája až so 40 % znížením rizika rakoviny hrdla.