01. sep. 2025 o 19:00
izabela, Koktejl

Muž († 52) zomrel po zjedení zle uskladneného jedla: Lekár varuje, smrť môže prísť do pár minút!

placeholder
V Taliansku zomrel 52-ročný muž a ďalších 9 ľudí bolo hospitalizovaných po konzumácii kontaminovanej brokolice. (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Robíte túto chybu aj vy?

Zaujímavosti
01. sep. 2025 o 19:00
Muž († 52) zomrel po zjedení zle uskladneného jedla: Lekár varuje, smrť môže prísť do pár minút!

Robíte túto chybu aj vy?

Jeden nesprávne uskladnený produkt môže zabiť človeka už za pár minút. V Taliansku zomrel 52-ročný muž a ďalších 9 ľudí bolo hospitalizovaných po konzumácii kontaminovanej brokolice v oleji z potravinárskeho vozidla, informuje denník The Mirror.

Čo je botulizmus?

Botulizmus je zriedkavé, ale extrémne nebezpečné ochorenie spôsobené toxínmi baktérie Clostridium botulinum. Tento toxín napáda nervový systém a bez rýchlej liečby môže spôsobiť ochrnutie alebo smrť.

Najčastejšie príčiny nákazy v domácnosti:

  • Nesprávne chladenie potravín
  • Domáce konzervovanie bez dostatočnej tepelnej úpravy
  • Zle uzavreté poháre a konzervy
  • Bylinky alebo cesnak v oleji skladované mimo chladničky

„Doma si ľudia často nevedomky vytvárajú ideálne podmienky pre rast toxínu,“ varuje doktor Raj Arora.

Na čo si dať pozor?

  • Vyduté alebo poškodené konzervy
  • Potraviny po dátume spotreby
  • Nepríjemný zápach alebo zmena farby
  • Zvyšky jedla mimo chladničky viac ako 2 hodiny

Ako predísť riziku botulizmu?

  • Skladujte potraviny pod 4 °C
  • Zvyšky dajte do chladničky hneď po vychladnutí
  • Domáce konzervy varte aspoň 10 minút pred konzumáciou
  • Konzervovanie potravín robte len podľa overených postupov
  • Cesnak/herbs v oleji spotrebujte do týždňa a vždy ich uchovávajte v chladničke

Nezabudnite, že dobrá hygiena v kuchyni sa rovná nižšie riziko. Umývajte si ruky, dezinfikujte pracovné plochy a používajte čisté nástroje. Nesprávne skladovanie potravín, najmä domácich konzerv, môže mať fatálne následky. Sledujte teploty, stav obalov a buďte opatrní s olejovými nálevmi.