Vedci potvrdili, že 47-ročný pilot z New Jersey zomrel na alergickú reakciu na červené mäso spôsobenú uhryznutím kliešťa, známu ako syndróm alfa-gal, po konzumácii hamburgeru. Ide o prvý verejne známy potvrdený prípad úmrtia tohto typu, informuje portál NBC Chicago.
Muž sa začal cítiť zle štyri hodiny po konzumácii hamburgeru na grilovačke v septembri 2024. Keď sa vrátil domov, bol dosť fit na to, aby pokosil trávnik a čítal noviny. Krátko po 19:30 hod. toho istého dňa ho však jeho syn našiel v bezvedomí na podlahe v kúpeľni so zvratkami v jeho blízkosti.
Dva týždne predtým ochorel po konzumácii steaku na kempingu so svojou manželkou a deťmi. Vedci uviedli, že sa zobudil o 2.00 hod. ráno s hnačkou, vracaním a bolesťami brucha a neskôr povedal jednému zo svojich synov, že má pocit, že zomrie. On aj jeho manželka nevedeli, čo sa deje, a preto sa rozhodli nevyhľadať lekára.
„Tragédiou je, že túto udalosť nepovažovali za anafylaxiu, a preto ju vtedy nespojili s hovädzím mäsom,“ povedal Dr. Thomas Platts-Mills, alergológ z University of Virginia School of Medicine, ktorý objavil syndróm alfa-gal a diagnostikoval prvý prípad tejto diagnózy.
Platts-Mills uviedol, že sa o jeho smrti dozvedel prvýkrát v februári od Dr. Erin McFeely, pediatričky z New Jersey a spoluautorky novej štúdie. Dcéry spomínanej doktorky a pilota navštevovali rovnakú baletnú triedu. Pri rozhovore si spoločne uvedomili, že dôvodom jeho smrti mohlo byť červené mäso.
Keď sa lekár spojil s manželkou muža, zariadil krvné testy zosnulého. Krvná vzorka naznačila, že muž mal alergickú reakciu, ktorá sa však nepreukázala pri pitve. Pacient mal hladinu alergickej reakcie nevídanú u preživších. Experti tvrdia, že jeho výsledok 2 000 je extrémne nebezpečný, prežili len tí s hodnotou do 100.
Krvné testy tiež odhalili protilátky proti cukru nazývanému alfa-gal – typický znak alergie na mäso prenášanej kliešťami. Alfa-gal sa nachádza v krvi kráv, jeleňov, kôz a prasiat. Keď sa kliešte živia týmito cicavcami, cukor sa dostane do ich slín a môže sa preniesť na človeka pri uhryznutí.
U ľudí, ktorých kliešť uhryzne sa môžu vyvinúť syndróm alfa-gal. spôsobuje alergické reakcie po konzumácii červeného mäsa. Príznaky zahŕňajú nevoľnosť, bolesti brucha, hnačku, vyrážky alebo problémy s dýchaním. Väčšina prípadov v Spojených štátoch je spojená s konkrétnym druhom kliešťa – lone star tick, ktorý sa vyskytuje na severovýchode, juhu a stredozápade krajiny.
Dr. Scott Commins, špecialista na alergickú imunológiu z University of North Carolina Department of Medicine v Chapel Hill, uviedol, že najväčšími rizikovými faktormi pre vážne reakcie sú cvičenie a alkohol, ktoré môžu zvýšiť vstrebávanie potravinových alergénov. Podľa vedcov pilot z New Jersey toho dňa cvičil a vypil pivo.
„Úmrtia v dôsledku potravinovej alergie sú naozaj zriedkavé a zvyčajne sa vyskytujú u ľudí s astmou alebo nejakým iným zdravotným problémom. Takže ide o dokonalú búrku okolností,“ povedal Commins. Manželka pilota povedala vedcom, že ho minulý rok v lete uhryzli chiggers – malé larvy roztočov – okolo členkov. Vedci sa však domnievajú, že uhryznutia boli skôr od lariev lone star tick – jeleňa s bielym chvostom, ktorý sa presunul do nových oblastí.
Teplejšie zimy spôsobené klimatickou zmenou môžu byť zodpovedné za tieto migračné vzorce, čo vedie k vystaveniu obyvateľstva kliešťom v oblastiach, kde boli predtým zriedkavé, napríklad vo Washingtone a Maine. Počet podozrivých prípadov syndrómu alfa-gal v USA sa od roku 2010 výrazne zvýšil, uvádza správa Centers for Disease Control and Prevention z roku 2023. „Bohužiaľ, dnes je ohrozených viac ľudí,“ povedal Commins.
Alergia môže postihnúť kohokoľvek, kto trávi čas vonku a je vystavený kliešťom. Ľudia, ktorých kliešť uhryzol, podľa neho nemusia nutne podstupovať testy na protilátky proti alfa-gal, pokiaľ nemajú príznaky. „Je možné, že pri vyhýbaní sa uhryznutiam kliešťom po troch až štyroch, možno piatich rokoch, alergia zoslabne,“ povedal.
