Najvyhľadávanejšie hovädzie mäso na svete pochádza zo špeciálneho plemena Wagyu z kmeňa Tajima, ktoré sa chová a spracováva výlučne v japonskej prefektúre Hyogo. Ročne sa na trh dostane len 3 000 kusov, čo z neho robí takmer nedostupný luxus. Za kilogram môžete zaplatiť až 1 500 eur.
Iberská šunka
Táto španielska delikatesa sa vyrába zo stehien čiernych iberských ošípaných pochádzajúcich zo Španielska a Portugalska. Ich strava ja často bohatá na žalude, čo prispieva k jedinečnej chuti tejto šunky. Cena jedného stehna môže dosiahnuť až 5 000 Eur.
Biela hľuzovka
Táto gurmánska pochúťka prevažne obohacuje gastronómiu Talianska, Chorvátska a Slovinska. Keďže rastie pod zemou, na jej hľadanie sa používajú špeciálne vycvičené plemená psov. Občas sa používajú aj ošípané, tie však hľuzovky dlho nehľadajú a treba si dávať pozor aj na to, aby ich po nájdení rýchlo nezožrali. Cena za kilogram sa môže pohybovať od 1 000 do 2 500 Eur a viac.
Kaviár Almas
Tento exkluzívny druh kaviáru pochádza z albínskeho jesetera Beluga, ktorý sa vyskytuj len v určitých oblastiach Čierneho a Kaspického mora. Čím starší je jeseter, tým kvalitnejší je kaviár, a preto sa musia lovia iba tie jedince staršie ako 60 až 100 rokov. Ak by ste ho chceli ochutnať, za menšiu misku zaplatíte približne 800 Eur.
Caciocavallo Podolico
Tento polotvrdý syr je pýchou talianskej gastronómie a vyznačuje sa nezameniteľnou textúrou a intenzívnou arómou. Vyrába sa z mlieka kráv plemena Podolica, ktoré sú mimoriadne odolné a dokážu prežiť aj v náročných podmienkach, kde by iné plemená neprežili. Cena za kilogram môže dosiahnuť až 2 000 Eur.
A čo vy? Ktorú z týchto dobrôt by ste chceli ochutnať?