20. feb. 2025 o 21:00
B.P., thequickreport.com

Hotový luxus na tanieri: Tieto delikatesy boli v roku 2024 najdrahšie! Ochutnali by ste ich?

placeholder
Za hovädzie mäso Kobe zaplatíte astronomickú sumu.
Zdroj: iStock

Ak plánujete ochutnať niektoré z týchto gurmánskych špecialít, pripravte si poriadne tučnú peňaženku! Už v minulom roku totiž patrili medzi najdrahšie pochúťky na svete!

Zaujímavosti
20. feb. 2025 o 21:00
Hotový luxus na tanieri: Tieto delikatesy boli v roku 2024 najdrahšie! Ochutnali by ste ich?

Ak plánujete ochutnať niektoré z týchto gurmánskych špecialít, pripravte si poriadne tučnú peňaženku! Už v minulom roku totiž patrili medzi najdrahšie pochúťky na svete!

Kobe hovädzie mäso

Najvyhľadávanejšie hovädzie mäso na svete pochádza zo špeciálneho plemena Wagyu z kmeňa Tajima, ktoré sa chová a spracováva výlučne v japonskej prefektúre Hyogo. Ročne sa na trh dostane len 3 000 kusov, čo z neho robí takmer nedostupný luxus. Za kilogram môžete zaplatiť až 1 500 eur.

Iberská šunka

Táto španielska delikatesa sa vyrába zo stehien čiernych iberských ošípaných pochádzajúcich zo Španielska a Portugalska. Ich strava ja často bohatá na žalude, čo prispieva k jedinečnej chuti tejto šunky. Cena jedného stehna môže dosiahnuť až 5 000 Eur.

Biela hľuzovka

Táto gurmánska pochúťka prevažne obohacuje gastronómiu Talianska, Chorvátska a Slovinska. Keďže rastie pod zemou, na jej hľadanie sa používajú špeciálne vycvičené plemená psov. Občas sa používajú aj ošípané, tie však hľuzovky dlho nehľadajú a treba si dávať pozor aj na to, aby ich po nájdení rýchlo nezožrali. Cena za kilogram sa môže pohybovať od 1 000 do 2 500 Eur a viac.

Ak si myslíte, že hľuzovky hľadajú ošípané, ste na omyle!
Ak si myslíte, že hľuzovky hľadajú ošípané, ste na omyle!
Zdroj: iStock
Kaviár Almas

Tento exkluzívny druh kaviáru pochádza z albínskeho jesetera Beluga, ktorý sa vyskytuj len v určitých oblastiach Čierneho a Kaspického mora. Čím starší je jeseter, tým kvalitnejší je kaviár, a preto sa musia lovia iba tie jedince staršie ako 60 až 100 rokov. Ak by ste ho chceli ochutnať, za menšiu misku zaplatíte približne 800 Eur.

Caciocavallo Podolico

Tento polotvrdý syr je pýchou talianskej gastronómie a vyznačuje sa nezameniteľnou textúrou a intenzívnou arómou. Vyrába sa z mlieka kráv plemena Podolica, ktoré sú mimoriadne odolné a dokážu prežiť aj v náročných podmienkach, kde by iné plemená neprežili. Cena za kilogram môže dosiahnuť až 2 000 Eur.

A čo vy? Ktorú z týchto dobrôt by ste chceli ochutnať?