25. okt. 2023 o 04:00
NK, Koktejl

Tragická smrť ženy v známej dovolenkovej destinácii: Zabilo ju jedlo, ktoré dostala v reštaurácii?

placeholder
Botulizmus je závažné neurologické ochorenie, zvyčajne vyvolané konzumáciou nesprávne konzervovaných potravín. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Žena zomrela po konzumácii sardiniek v populárnej reštaurácii.

Zahraničie
25. okt. 2023 o 04:00
Tragická smrť ženy v známej dovolenkovej destinácii: Zabilo ju jedlo, ktoré dostala v reštaurácii?

Žena zomrela po konzumácii sardiniek v populárnej reštaurácii.

Nemenovaná žena zomrela na botulizmus po konzumácii sardiniek v reštaurácii v Bordeaux. Postihnutých bolo aj 12 ďalších ľudí, väčšinou cudzincov, informoval portál France24.

Botulizmus je závažné neurologické ochorenie, zvyčajne vyvolané konzumáciou nesprávne konzervovaných potravín. V prípade úmrtia si reštaurácia v centre mesta sardinky konzervovala sama, uviedol v utorok neskoro večer zdravotnícky úrad DGS.

Doktor Benjamin Clouzeau z nemocnice Pellegrin v Bordeaux uviedol, že žena po odchode z reštaurácie so svojím partnerom navštívila nemocnicu neďaleko Paríža. Vrátila sa domov a tam zomrela. Jej partner zostáva na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Zdravotnícke služby tiež uviedli, že v stredu bolo na pohotovosti ošetrených ešte celkovo 12 ľudí. Päť z nich bolo napojených na prístroje na podporu dýchania. Majú medzi nimi byť americkí, írski, nemeckí a kanadskí štátni príslušníci. Všetci jedli v reštaurácii "Tchin Tchin Wine Bar" medzi 4. a 10. septembrom, kde si objednali sardinky, ktoré v nádobách skladoval sám majiteľ reštaurácie.

Botulizmus je smrteľný v 5 – 10 % prípadov kvôli toxínu, ktorý môžu vytvárať baktérie Clostridium botulinum, keď sú konzervované potraviny nedostatočne sterilizované. Úrady v reštaurácii stále vykonávajú testy, uviedol DGS a dodal, že nemôže vylúčiť ďalšie prípady botulizmu, ktorý má inkubačnú dobu až niekoľko dní. Následne sa snažili kontaktovať ďalších ľudí, ktorí mohli v reštaurácii jesť sardinky - celkovo mohlo ísť až o 25 nakazených.

Ochorenie môže spôsobiť niekoľkotýždňové ochrnutie svalov, pričom najbezprostrednejšie nebezpečenstvo hrozí najmä pri postihnutí dýchacích svalov. Medzinárodné zdravotné varovanie, ktoré bolo vydané, odkázalo nemocniciam, aby si dali pozor na pacientov, ktorí boli nedávno v Bordeaux a majú príznaky vrátane hnačky, zvracania alebo problémov so zrakom či rečou.

Miestne noviny Sud-Ouest citovali majiteľa reštaurácie, ktorý uviedol, že niektoré nádoby so sardinkami vyhodil, pretože po otvorení "silno zapáchali". Ostatné sa však podľa neho "zdali byť v dobrom stave a podávali sa zákazníkom".

Reštaurácia bola v stredu zatvorená a majiteľovi bolo povedané, aby sa zdržal výroby ďalších domácich sardiniek, pričom úrady zhabali zvyšné konzervy na ďalšie testy. Prevádzka, v ktorej nikdy predtým neprebiehala hygiena, bude dôkladne vyčistená.