Ingrediencie
Cesto
- 320 g hladkej múky
- 160 g masla
- 2 žĺtky
- 4 PL vody
- štipka soli
Raw avokádový tatarák
- 150 g avokáda
- 200 g červenej papriky
- 60 g sušených paradajok
- 100 g jarnej cibuľky
- podľa chuti cesnak
- soľ
- korenie
Vegan cviklový tatarák
- 300 g cvikly
- 100 g jablka
- 3 ks šalotky
- 1 PL dijonskej horčice
- 1 PL balzamikového octu
- korenie
- soľ
- čili
- píniové oriešky
Mäsový tatarák
- 250 g hovädzej sviečkovice
- 2 žĺtky
- 1 šalotka (červená cibuľa)
- 1 PL kečupu
- 1 PL horčice
- soľ
- korenie
- mletá červená paprika
- Worcesterova omáčka
Na ozdobenie
- 12 ks prepeličích vajec
- Zavárané kapary
Postup
- Zo surovín na cesto si vypracujeme vláčne cesto a plníme ním košíčky. Pečieme 10-15 minút pri teplote 180 stupňov.
- Z ingrediencií na plnky si pripravíme tataráky a plníme upečené košíčky.
Jankine košíčky z vínového cesta
Jankine košíčky z vínového cesta.
Zdroj:
RTVS
Ingrediencie
Košíčky
- 350 g hladkej múky
- 250 g masla
- Soľ
- 7 PL bieleho vína
Pečenová pašteta
- 500 g kuracej pečienky
- 100 g maste
- Soľ
- Korenie
- 250 g 33% smotany na šľahanie
- 200 g cibule
- Brusnice
Hraškový krém
- 300 g hrachu
- 300 g mascarpone
- 200 ml 30% smotany na šľahanie
- Korenie
- Soľ
- Rozmarín
- Tymián
- Hrachové vyhonky
Kozí krém
- 150 g mäkkeho kozieho syra
- 100 g tvrdého kozie syra
- 250 g krémového syra
- Muškátový orech
- Soľ
- 100 g vlašských orechov
- 200 g cibule
- 50 g masti
Bryndzová pomazánka
- 150 g oravskej slaniny
- 1 strednú cibuľu
- 200 g bryndze
- 150 g krémového syra
- Soľ
- Korenie
- Bylinky
Postup
- Košíčky - suroviny dáme do misky a vypracujeme cesto, ktoré plníme do košíčkov. Pečieme 10 minút na 170 stupňov, vyberieme a necháme vychladnúť.
- Paštéta - cibuľu nakrájame a spolu s masťou dáme smažiť. Pridáme pečienku a pražíme domäkka. Zalejeme šľahačkou, rozmixujeme a dochutíme soľou a korením. Do stredu košíčku dáme lyžičku brusnicového džemu a ozdobnou špičkou nazdobíme. Poukladáme mikro bylinky.
- Hráškový krém - do osolenej vody spolu s rozmarínom a tymiánom dáme variť hrach domäkka. Scedíme trošku vody, ktorú necháme na pomixovanie. Prepasírujeme, okoreníme, pridáme mascarpone so šľahačkou a dobre premiešame. Naplníme vrecko a špičkou striekame vzor. Dozdobíme mikro bylinkami.
- Bryndzová nátierka - do hrnca dáme smažit slaninu, ak je už trochu vypečená, vložíme cibuľu a smažíme do zlatista. Necháme vychladnúť a rozmixujeme. Pridáme bryndzu, krémový syr, soľ a korenie. Ozdobnou špičkou nastriekame do košíčkov a zdobíme bylinkami.
Slávnostné košíčky od Lucky
Slávnostné košíčky od Lucky.
Zdroj:
RTVS
Ingrediencie
Krevetový šalát
- 1 zrelé avokádo
- 400 g mrazených kreviet
- 2 PL domácej majonézy
- 1 PL paradajkového pretlaku
- 1 KL worcesterovej omáčky
- Kvapka brandy
- 1 limetky
- 8 ks cherry paradajok
- 1 ľadový šalát
- Olivový olej
- Soľ
- Cukor
Nivová pena
- 150 g masla
- 200 g nivy
- cesnak
- 250 ml 33% smotana na šľahanie
Na ozdobenie
- 3 limetky
Nivová pena
- 150 g masla
- 200 g nivy
- cesnak
- 250 ml 33% smotana na šľahanie
Restovaná pečienka
- 500 g kačacej vykŕmenej pečienky
- 100 g kačacej masti
- mikrobylinky
Pena z kozieho syra
- 200g kozieho syra
- 200ml smotany na šľahanie
- hrsť nasekanej pažítky
- 2PL mandľové lupienky (poprípade nasekané mandle)
- olivový olej
- soľ
- čierne korenie
Pena z kozieho syra
- 750 g hladkej múky
- 375 g masla
- 3 žĺtky
- Štipka soli
- 12 PL vlažnej vody
Postup
- Krevetový šalát - rozmrazené krevety poriadne vysušíme a opečieme na olivovom oleji, pokvapkame limetkovou šťavou, mierne posolíme a necháme vychladnúť. Avokádo ošúpeme, nakrájame na kocky a pridáme ku krevetám. Šalát rozoberieme na listy, pokrájame na kocky a pridáme k avokádu a ku krevetám. Majonézu, pretlak, worcesterovú omáčku a kvapku brandy premiešame a vytvoríme koktailovú majonézu. Krevety, avokádo a koktailovú majonézu premiešame, pridáme najemno pokrájané cherry paradajky.
- Nivová pena - maslo vyšľaháme do peny, pridáme nadrobno nastrúhanú nivu a roztlačený cesnak a znovu vyšľaháme (iba toľko aby sa všetko zmiešalo dokopy). Ak je pena príliš hustá rozriedime ju trochou smotany, ale už šľaháme iba na 1 a len chvíľu aby sa smotana nevyšľahala.
- Pena z kozieho syra - najskôr vyšľaháme smotanu na šľahanie. Potom do nej pridáme kozí syr, pažítku, mandle, pár kvapiek olivového oleja, dochutíme soľou a čiernym korením. Všetko premiešame.
- Pečienky opečieme na kačacej masti a ozdobíme mikrobylinkami.
- Košíčky - z múky, masla, žĺtkok, soli, vody vypracujeme cesto. Vyvaľkáme ho natenko a pomocou formičiek na tartaletky vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme do formičiek na tartaletky. Okraje koliesok prstami trochu "povyťahujeme", aby sa nám vytvorili košíčky. Môžeme použiť aj formičky na klasické košíčky. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na cca 10 minút. Vychladnuté košíčky vyberieme z formičiek a naplníme nátierkou.