03. feb. 2024 o 09:54
TASR, Koktejl

Turisti túto krajinu milujú: V roku 2023 padol cestovateľský rekord!

placeholder
Turisti zo zahraničia Portugalsko milujú. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Portugalsko je obľúbenou cestovateľskou destináciou.

Zaujímavosti
03. feb. 2024 o 09:54
Turisti túto krajinu milujú: V roku 2023 padol cestovateľský rekord!

Portugalsko je obľúbenou cestovateľskou destináciou.

Portugalsko zaznamenalo v minulom roku rekordných viac než 18 miliónov zahraničných návštevníkov. To je o takmer pätinu viac ako v predchádzajúcom roku. Čísla sa podstatne vylepšili aj v porovnaní s predpandemickým rokom 2019, oproti ktorému sa počet zahraničných turistov zvýšil o viac než desatinu. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá zverejnila údaje portugalského štatistického úradu INE (Instituto Nacional de Estatística).

Úrad oznámil, že v minulom roku sa v portugalských hoteloch a iných zariadeniach ubytovalo celkovo 18,3 milióna zahraničných návštevníkov, čo oproti roku 2022 predstavuje zvýšenie o 19 %. V porovnaní s rokom 2019, posledným pred nástupom ochorenia COVID-19, sa ich počet zvýšil o 11 %.

Najviac sa na rekordných vlaňajších číslach podieľali turisti zo Španielska a Británie, uviedol INE. Na treťom mieste sa v tomto rebríčku umiestnili turisti zo Spojených štátov.

Cestovný ruch patrí v Portugalsku, podobne ako v ďalších juhoeurópskych krajinách, k hlavným motorom ekonomiky. Pred pandémiou nového koronavírusu sa na hrubom domácom produkte (HDP) Portugalska podieľal takmer 15 % a v minulom roku pomohli príjmy z cestovného ruchu krajine zaznamenať výraznejší než pôvodne očakávaný rast hospodárstva.