18. apr. 2024 o 20:19
TASR, Koktejl

Dôvod na obavy? V Bratislavskom kraji zaznamenali už 50 prípadov čierneho kašľu

placeholder
V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Mnohé z prípadov si vyžiadali i hospitalizáciu.

Domáce správy
18. apr. 2024 o 20:19
Dôvod na obavy? V Bratislavskom kraji zaznamenali už 50 prípadov čierneho kašľu

Mnohé z prípadov si vyžiadali i hospitalizáciu.

V Bratislavskom kraji je od začiatku tohto roka do 10. apríla evidovaných 50 prípadov ochorenia na čierny kašeľ. Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava o tom informoval s tým, že počet prípadov sa v porovnaní s poslednými rokmi zvýšil.

"Ochorenia boli hlásené zo všetkých okresov Bratislavského kraja s najvyššou chorobnosťou v okrese Bratislava V. Výskyt ochorení bol sporadický, zaevidovaný však bol aj rodinný výskyt," priblížil úrad na sociálnej sieti. Upozornil, že v roku 2023 bol hlásený zvýšený výskyt ochorenia na čierny kašeľ vo viacerých krajinách EÚ. Išlo najmä o menšie deti a adolescentov, pričom veľa prípadov si vyžiadalo aj hospitalizáciu.

Ochorenie sa podľa RÚVZ šíri rýchlo v rodinách či uzavretých kolektívoch. Zvýšený výskyt ochorení sa pritom zaznamenáva každých tri až päť rokov. Doplnil, že v SR je po troch rokoch pandémie COVID-19 rovnako zaznamenaný nárast ochorenia. V roku 2023 bolo podľa neho hlásených viac ako 200 prípadov ochorenia na čierny kašeľ, pričom najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zaznamenaná u detí do jedného roka. "Napriek tomu, že ochorenie sa môže vyskytnúť aj u očkovaných osôb, očkovanie chráni v prípade nákazy pred závažným priebehom ochorenia," dodal úrad.