29. jan. 2024 o 15:10
TASR, Koktejl

Hnutie Slovensko navrhuje umožniť 4-dňový pracovný týždeň: Zásadná podmienka

placeholder
Igor Matovič (OĽANO).
Zdroj: TASR

Viete si to predstaviť?

Domáca politika
29. jan. 2024 o 15:10
Hnutie Slovensko navrhuje umožniť 4-dňový pracovný týždeň: Zásadná podmienka

Viete si to predstaviť?

Zamestnanci by mali mať možnosť požiadať o štvordňový pracovný týždeň pri odpracovaní rovnakého množstva hodín ako pri päťdňovom pracovnom týždni. Navrhuje to skupina poslancov Národnej rady SR z opozičného hnutia Slovensko v novele Zákonníka práce.

"Návrh zákona umožňuje ľuďom zamestnaným v profesiách, ak to povaha práce dovoľuje, aby mali viac dní voľna, v ktorých by sa mohli venovať svojim blízkym, ale aj sami sebe bez toho, aby odpracovali v danom týždni menej hodín ako ich kolegovia a museli si brať v práci voľno," uvádza sa v predkladacom návrhu.

"Ak to povaha práce umožňuje, zamestnávateľ na žiadosť a po prerokovaní so zamestnancom rozvrhne ustanovený týždenný pracovný čas tak, že zamestnancovi poskytne deň nepretržitého odpočinku navyše," dodali predkladatelia.

Zamestnanec by tak podľa hnutia mal v porovnaní s inými zamestnancami na obdobnej pozícii o jeden deň nepretržitého odpočinku viac, a to za predpokladu odpracovania rovnakého počtu hodín za týždeň ako jeho kolegovia, ktorí pracujú päť dní. Účinnosť novely navrhujú jej autori od 1. júla 2024.