13. mar. 2024 o 06:18
TASR, Koktejl

Slafkovského gól pomohol k výhre Montrealu: Naprázdno nevyšli ani Pospíšil s Tatarom

placeholder
Juraj Slafkovský (Montreal Canadiens) sa teší z výhry so spoluhráčom Caydenom Primeauom.
Zdroj: TASR/AP

Slovenský hokejista Juraj Slafkovský prispel v noci na stredu v zámorskej NHL gólom k víťazstvu Montrealu nad Columbusom 3:0.

Šport
13. mar. 2024 o 06:18
Slafkovského gól pomohol k výhre Montrealu: Naprázdno nevyšli ani Pospíšil s Tatarom

Slovenský hokejista Juraj Slafkovský prispel v noci na stredu v zámorskej NHL gólom k víťazstvu Montrealu nad Columbusom 3:0.

V drese Seattlu zaznamenal asistenciu Tomáš Tatar, ale Kraken prehrali s Vegas 4:5 po predĺžení. Bodoval aj Martin Pospíšil, ktorý dosiahol tiež asistenciu, Calgary však podľahlo Coloradu 2:6. Pavol Regenda nastúpil druhýkrát v sezóne za Anaheim, jeho tím neuspel na ľade Chicaga (2:7).

Slafkovský nastúpil tradične v prvej formácii Canadiens a jeho gólový moment prišiel už v štvrtej minúte duelu. Obranca Mike Matheshon ho našiel na pravom kruhu a devätnásťročný útočník využil presilovú hru strelou pomedzi betóny Elvisa Merzlikinsa. Bronzový medailista z Pekingu 2022, najužitočnejší hráč olympijského turnaja odohral celkom 17:38 minúty. Slafkovský má po 65 zápasoch na konte 34 bodov (14+20).

Montreal dosiahol všetky góly v úvodných šiestich minútach. Brendan Callagher skóroval už po 21 sekundách a na 3:0 zvýšil Joshua Roy. Výrazný podiel na triumfe Habs mal brankár Cayden Primeau, ktorý predviedol 41 zákrokov a dosiahol druhé čisté konto v sezóne aj kariére.

Calgary neuspelo v treťom stretnutí v rade a doma nestačilo na Avalanche. Flames nepomohol ani návrat Pospíšila, ktorý pre dištanc nemohol nastúpiť v predchádzajúcich troch dueloch. Slovenský útočník však bodoval. V 4. minúte zachytil puk na modrej čiare, prenechal ho Nazemovi Kadrimu, ktorý našiel Daniila Miromanova a ruský obranca vyrovnal na 1:1. Pospíšil strávil na ľade 17:49 minúty a okrem asistencie zaznamenal päť hitov, jednu strelu a dvojminútový trest.

Domáci po prvej tretine viedli 2:1, ale v druhej Colorado rozhodlo piatimi gólmi. Nathan MacKinnon predĺžil svoju bodovú sériu na 13 zápasov, keď zaznamenal presný zásah a pridal aj asistenciu. Vytvoril si zároveň nové kariérne maximum v profilige a so 113 bodmi (41+72) vedie kanadské bodovanie. Mikko Rantanen dosiahol v stretnutí 4 body (2+2) a Valerij Ničuškin strelil gól a mal aj dve asistencie.

V Pacifickej divízii bol na programe duel medzi Seattlom a obhajcom titulu z Vegas. Golden Knights prehrávali v zápase 0:1 aj 2:4, ale nakoniec sa tešili z triumfu. V štvrtej minúte predĺženia rozhodol Jack Eichel. Center prvej formácie hostí pridal aj dve asistencie. Jonathan Marchessault strelil dva góly, druhý a vyrovnávajúci na 4:4 dosiahol 17 sekúnd pred koncom tretej časti. Seattle prehral druhýkrát v rade a nepomohla mu ani asistencia Tatara.

Skúsený 33-ročný krídelník v 42. minúte získal puk v rohu útočného pásma, našiel na modrej Willa Borgena, ktorého strelu tečoval Matthew Beniers a vyrovnal na 2:2. Tatar odohral 13:11 minút, zaznamenal jeden plusový bod, hit a dvojminútový trest. Útočník domácich Jordan Eberle nastúpil na jubilejný 1000. zápas v základnej časti profiligy.