Mnohí ľudia veria, že oplachovanie kuracieho mäsa pred jeho tepelnou úpravou je nevyhnutné na odstránenie kontaminantov a mikróbov. Odborníci však upozorňujú, že robíte obrovskú chybu, pretože môžete rozšíriť nebezpečné baktérie do celej kuchyne. Ako informoval portál Daily Mail, môžu vyvolať rôzne závažné ochorenia, ktoré môžu byť aj smrteľné.
- Odborníci varujú pred oplachovaním surového kuracieho mäsa.
- Podľa nich tým môžete rozšíriť baktérie na iné povrchy a potraviny.
- Baktérie ako salmonela a E. coli môžu spôsobiť vážne ochorenia.
- Odborníci odporúčajú dôkladne vyčistiť povrchy, ktoré boli v kontakte so surovým mäsom.
Austrálska rada pre informácie o bezpečnosti potravín (Food Safety Information Council of Australia) nedávno upozornila na riziká oplachovania surového kuracieho mäsa pred jeho tepelnou úpravou. Agentúra uviedla, že ide o mýtus, ktorý v skutočnosti vyvoláva obavy o zdravie ľudí.
Nedávny výskum agentúry odhalil, že viac ako polovica dospelých, ktorí varia celé surové kurča, ho pred vložením do rúry opláchne. Podľa odborníkov to môže spôsobiť rozšírenie baktérií na ďalšie povrchy a potraviny v kuchyni. "Hoci si mnohí ľudia myslia, že im to pomôže zbaviť sa niektorých baktérií, v skutočnosti tým zvyšujú riziko kontaminácie drezu či dosky," uviedol Toby Amidor, dietológ a odborník na bezpečnosť potravín.
Na surovom kuracom mäse sa môžu nachádzať viaceré nebezpečné baktérie. Jednou z nich je salmonela, ktorá vyvoláva hnačku, silné kŕče či zvracanie. Hoci má väčšina prípadov mierny priebeh, u rizikových skupín, ako sú deti a starší ľudia, môže dôjsť k dehydratácii v dôsledku hnačky, infekcii kostí nazývanej osteomyelitída alebo sepse. V surovej hydine sa môžu vyskytovať aj baktérie E. coli, listérie a kampylobakter, ktoré môžu na mäse prežiť aj niekoľko týždňov.
Ministerstvo poľnohospodárstva Spojených štátov (USDA) odporúča pripraviť potraviny, ako je zelenina a šaláty, pred spracovaním surového mäsa, aby sa kontaminanty na ne nepreniesli. Okrem toho by ste mali každý povrch, ktorý mohol prísť do kontaktu so surovým mäsom, dôkladne vyčistiť vodou a mydlom. Ak sa na kurčati nachádzajú baktérie, ktoré chcete odstrániť, môžete jeho povrch pretrieť vlhkou papierovou utierkou a neskôr si okamžite umyť ruky.
