Podľa novej medzinárodnej analýzy vykonanej vo 42 krajinách je rakovina hrubého čreva jedinou formou rakoviny, ktorej výskyt výrazne vzrástol výhradne u ľudí mladších ako 50 rokov. Britskí vedci zistili, že výskyt iných druhov rakoviny, ako sú rakovina štítnej žľazy, prsníka či obličiek, sa medzi mladšími a staršími dospelými významne nelíši.
U niektorých typov, napríklad rakoviny pečene alebo žalúdka, dokonca počet prípadov u osôb mladších ako 50 rokov vo viac než polovici sledovaných krajín klesol. U rakoviny hrubého čreva však vedci odhalili opačný trend – vo viac než dvoch tretinách analyzovaných krajín rástol počet prípadov medzi mladými ľuďmi rýchlejšie než u osôb starších ako päťdesiat rokov.
Odborníci uvádzajú, že nárast môže súvisieť so zvýšeným počtom skríningov a testov zameraných na túto chorobu. Iní vedci upozorňujú aj na možné vplyvy stravy bohatej na vysoko priemyselne spracované potraviny, mikroplasty v potravinách a nadmerné používanie antibiotík.
„Rakovina hrubého čreva je jedinou rakovinou, u ktorej sme zistili, že počty výskytu u mladších dospelých rastú vo viacerých krajinách a rastú rýchlejším tempom u mladých než u starších dospelých. Je možné, že tento rozdiel súvisí s bežným skríningom čriev, ktorý je ponúkaný starším ľuďom,“ uviedla hlavná autorka výskumu profesorka Amy Berrington z Institute of Cancer Research v Londýne.
„Skríning nielen pomáha odhaliť rakovinu v raných štádiách, ale tiež jej predchádza odstránením prednádorových lézií. To môže vysvetľovať, prečo prípady rakoviny hrubého čreva zdanlivo rýchlejšie pribúdajú u mladších ľudí, zatiaľ čo u starších sa nám jej darí lepšie predchádzať,“ dodala.