24. mar. 2024 o 22:10
TASR, Koktejl

VIDEO Rusko koná: Začal sa súd s dvomi podozrivými z krvavého útoku v Moskve

placeholder
Na snímke podozrivý z piatkovej streľby stojí v sídle Vyšetrovacieho výboru Ruska v Moskve.
Zdroj: TASR/AP

Ruské úrady oznámili zadržanie celkovo 11 podozrivých v prípade.

Zahraničné krimi
24. mar. 2024 o 22:10
VIDEO Rusko koná: Začal sa súd s dvomi podozrivými z krvavého útoku v Moskve

Ruské úrady oznámili zadržanie celkovo 11 podozrivých v prípade.

Prvých dvoch podozrivých z útoku v koncertnej sále na predmestí Moskvy predviedli v nedeľu pred ruský súd, kde ich obvinili z terorizmu. S odvolaním sa na ruské štátne médiá o tom informovala agentúra AFP, píše TASR. Moskovský súd oznámil, že dvaja z podozrivých boli obvinení z účasti na teroristickom útoku, uviedla tlačová agentúra TASS. Pri piatkovom útoku zahynulo podľa poslednej bilancie 137 ľudí. Ďalších vyše 180 osôb utrpelo zranenia, 40 z nich je stále v kritickom stave.

Podozrivých identifikovali ako Saidakrami Murodali Račabalizoda a Dalerdžon Barotovič Mirzojev. Súd má rozhodnúť o ich väzbe. V prípade Mirzojeva, občana Tadžikistanu, ju už stanovil do 22. mája. Súd tiež oznámil, že tento muž "plne priznal svoju vinu". Útočníci vnikli do budovy Crocus City Hall v meste Krasnogorsk v piatok večer. Spustili tam streľbu na divákov a následne založili požiar. Ten vnútri uväznil mnohých ľudí, ktorí zomreli v dôsledku nadýchania sa dymu.

Ruské úrady v sobotu oznámili zadržanie celkovo 11 podozrivých v prípade. Štyria z nich sa podľa vyšetrovateľov priamo zúčastnili na útoku, má ísť o cudzích štátnych príslušníkov. K činu sa prihlásila stredoázijská odnož teroristickej organizácie Islamský štát (IS-K). Ruskí predstavitelia sa k tomuto tvrdeniu dosiaľ nevyjadrili, namiesto toho naznačujú spojenie s Ukrajinou. Tá akúkoľvek účasť na tomto útoku poprela.