02. okt. 2022 o 13:00
krsk, Koktejl

Problémy rozprávky Pyšná princezná: Nevera na pľaci a tvrdý zásah komunistov!

placeholder
Herečka Alena Vránová ako princezná Krasomila.
Zdroj: Reprofoto/youtube

Ubehlo 70 rokov, odkedy uzrela svetlo sveta známa česká rozprávka Pyšná princezná.

Celebrity
02. okt. 2022 o 13:00
Problémy rozprávky Pyšná princezná: Nevera na pľaci a tvrdý zásah komunistov!

Ubehlo 70 rokov, odkedy uzrela svetlo sveta známa česká rozprávka Pyšná princezná.

Pre fanúšikov českých klasík nie je žiadnym tajomstvom, že rozprávkový princ Miroslav alias Vladimír Ráž a predstaviteľka princeznej Krasomily Alena Vránová sa do seba zamilovali rovno počas nakrúcania. Aby mohla vzniknúť legendárna rozprávka, tvorcovia museli prekonať ešte väčšie problémy. Pre Blesk o tom porozprávala samotná herečka Vránová.

Alena Vránová a Vladimír Ráž v rozprávke Pyšná princezná.
Alena Vránová a Vladimír Ráž v rozprávke Pyšná princezná.
Zdroj: Reprofoto/youtube

Alena Vránová tento rok oslávila 90. narodeniny. Jej život poznačili problémy v láske a rodinná tragédia. S hercom Vladimírom Rážom sa dala dokopy počas nakrúcania rozprávky a ich vzťah neunikol pozornosti médií. V tej dobe bola totiž vydatá za básnika Pavla Kohouta a Ráž bol ženatý s herečkou Alexandrou Myškovou, uvádza eXtra.cz.

S hereckým kolegom sa obaja rozviedli a po konci nakrúcania rozprávky sa zobrali. Ich láska ale netrvala dlho. Nový manžel sa neubránil priazni žien. „Otca chcela každá a on viackrát neodolal. Mal rôzne avantúry, milenky a snáď aj nejaký vážnejší vzťah s nejakou baletkou. Mamu to, pochopiteľne, hnevalo," uviedla kedysi ich dcéra Markéta.

Pôvodný scenár Pyšnej princeznej

V dobe, keď sa nakrúcala rozprávka, vládol tvrdý gottwaldovský režim a barrandovské štúdia mali pod palcom komunisti. Tvorcovia tak museli prekonávať rôzne prekážky. Zákaz dostali napríklad pri použití nadprirodzených bytostí a kúziel, píše český web. Ako jedinú mohli ponechať slávnu spievajúcu kvetinu. Pieseň Rozvíjej se poupátko pozná snáď každý.

Tiež nechceli dovoliť, aby mal feudálny šľachtic a skoro kapitalista kráľ Miroslav kladnú postavu. Scenáristi ho tak nechali pracovať prezlečeného za záhradníka a prácu rukami si odskúšala aj princezná Krasomila. Presadili aj to, aby kráľ Miroslav po vzore sovietskych inžinierov prikázal poddaným postaviť priehradu.

Medzi úsmevné príhody patrí spor s osobou, ktorá schvaľovala scenár, spisovateľkou Marií Pujmanovou. Tú nahnevala scéna, keď kráľ Miroslav vstúpi za jasnej noci do záhrady. "Súdruhovia, taký naturalizmus nemá v socialistickom filme, naviac pre deti, čo robiť. Kráľ sa zastaví, pozoruje hviezdy a močí?" pýtala sa zdesene. Dnes už však vieme, že išlo o preklep v slove mlčí, dodáva eXtra.cz.

Pokračovanie neprešlo

O približne 20 rokov po rozprávke prišiel režisér Bořivoj Zeman s nápadom na druhú časť. V nej boli Krasomila a Miroslav rozvedení a mali mať problémy s výchovou dcéry. Tá sa mala po vzore matky zamilovať do záhradníka, ktorý bol tentoraz skutočným záhradníkom. Drámou v druhej časti bol odlišný názor na neurodzeného nápadníka. Tento scenár však Zemanovi obaja predstavitelia hlavných úloh vrátili s tým, že by to len poškodilo úspech prvej rozprávky.