23. apr. 2024 o 14:30
krsk, TASR, Koktejl

Užialená Marianna Ďurianová smúti nad smrťou známeho muža: Bolo mi cťou!

placeholder
Slovenská moderátorka Marianna Ďurianová.
Zdroj: instagram/mariannadurianova

Jeho odchod zasiahol mnohé osobnosti.

Domáce promi
23. apr. 2024 o 14:30
Užialená Marianna Ďurianová smúti nad smrťou známeho muža: Bolo mi cťou!

Jeho odchod zasiahol mnohé osobnosti.

Nedeľné ráno prišlo v šokujúcej podobe pre mnohých Slovákov a Čechov. V sobotu večer totiž zomrel po dlhej chorobe český spevák a herec Josef Laufer. Interpret hitu Sbohem, lásko, já jedu dál mal 84 rokov.

Spolu s mnohými osobnosťami a celebritami sa ku kondolenciám pripojila aj moderátorka RTVS Marianna Ďurianová. S umelcom sa mala podľa príspevku na Instagrame tú česť stretnúť. Herca si pripomenula fotkou z roku 2019, ktorú urobila počas módnej prehliadky s charitatívnym účelom. "R.I.P. Bolo mi cťou, Josef Laufer," napísala k záberu, ktorý nájdete v galérii pod článkom.

Bohatá kariéra

Josef Laufer, rodným menom don José Pedro Rodriguez de Montagnes de Laufer, sa narodil 11. augusta 1939 v Les Sables-d’Olonne vo Francúzsku. Bol synom lekára Maxima Laufera, ktorý nastúpil ako interbrigadista v španielskej občianskej vojne, matka Španielka pracovala ako zdravotná sestra. Druhú svetovú vojnu prežili v Spojenom kráľovstve, v roku 1947 sa rodina presťahovala do Československa.

V roku 1957 sa dostal do finále speváckej súťaže Hľadáme nové talenty. Laufer bol umelcom mnohých profesií. Popri hraní sa venoval tiež spevu. Na vysokej škole začal spolupracovať so skupinami Crystals a Olympic. Neskôr založil country skupinu Tornado, účinkoval v divadle Rokoko, Hudobnom divadle v Karlíne, spieval s orchestrom Karla Vlacha.

Prvú sólovú LP platňu Josef Laufer '69 vydal v roku 1969. Známe sú jeho skladby Artista, Maria, Juliána či Sbohem lásko, já jedu dál. V 70. rokoch založil vlastnú sprievodnú skupinu Golem. Hral v muzikáloch Hamlet, Galileo, Pokrvní bratia, Jekyl a Hyde, Jack rozparovač či Mata Hari.

Laufer účinkoval vo viac ako desiatke filmov, prvým bol v roku 1964 Starci na chmeli, z novších to boli Kameňák (2003), Kameňák 2 (2004) a Kameňák 3 (2005). V roku 2006 vyšla v edícii Pop galerie kompilácia jeho najväčších hitov. V októbri 2011 vyšla dvojkompilácia Josef Laufer: Maraton 1967 - 2008.

Interpret hitu Sbohem lásko, já jedu dál a predstaviteľ Kohna z obľúbenej série komédií Kameňák sa nachádzal štyri roky na rozhraní medzi životom a smrťou. Osudnou sa mu stala operácia kolena, počas ktorej mu v marci 2020 zlyhalo srdce. Vzápätí uviedli lekári Josefa Laufera do umelého spánku, v ktorom zostal až do svojej smrti.