29. nov. 2022 o 07:30
mob, Koktejl

Soňa († 31) sa z vianočného večierka už nevrátila: Záhadná vražda!

placeholder
Pietne miesto zavraždenej Soni Illeovej.
Zdroj: Profimedia

Obrovská záhada.

Zahraničné krimi
29. nov. 2022 o 07:30
Soňa († 31) sa z vianočného večierka už nevrátila: Záhadná vražda!

Obrovská záhada.

Od jej záhadného úmrtia uplynie 14 rokov. V roku 2008 sa Soňa Illeová († 31) z malej českej obce Radouňky vybrala na firemný vianočný večierok, no domov sa už nevrátila. Našli ju až o niekoľko mesiacov rybári v rieke Nežárka. Bola nahá, ruky mala spútané lepiacou páskou, našli sa stopy po škrtení a zrejme bola aj znásilnená. Čo sa jej z 19. na 20. decembra stalo, však kriminalisti dodnes nezistili. Jej prípad sa stal závažným prípadom vraždy.

Mladá Soňa sa po firemnom večierku vybrala s kolegami do klubu v meste Jindřichův Hradec a zavolala manželovi Karlovi, že príde domov neskôr, pretože sa dobre baví. Na diskotéke ju ľudia naposledy videli asi o pol druhej ráno, no nechala v klube všetky osobné veci aj bundu. Posledná zmienka bola o nej o pol štvrtej ráno v parku.

Keď sa Soňa nevrátila po párty domov, manžel zalarmoval políciu, ktorá spustila pátranie. To bolo však neúspešné. Vylovili ju až 1. marca z rieky Nežárka. Policajti okamžite vypočuli ľudí z blízkeho aj ďalekého okolia - majiteľov chatiek, rybárov, poľovníkov, rekreantov aj cyklistov - no márne. Odobrali aj niekoľko stoviek vzoriek DNA, ktoré však výsledok nepriniesli.

„Telo ženy našli asi 20 kilometrov od Jindřichova Hradce. Súdna pitva potvrdila utopenie,“ konštatoval hovorca polície Jiří Matzner pre novinky.cz v roku 2018.

Hovorca tiež pripomenul, že pri obhliadke tela kriminalisti zistili, že Soňa nemala na rukách svoje prstene. „Neobjavili sa ani počas vyšetrovania. Možno kolujú po bazároch či záložniach. Zvlášť prsteň s modrým kameňom by niekto mohol spoznať alebo si naňho spomenúť,“ dodal Matzner.

Najbližší zavraždenej Sone dokonca podozrievali z jej zmiznutia a smrti manžela Karla, s čím na začiatku pracovala aj polícia, ale žiadne dôkazy sa pre toto podozrenie neobjavili. Ani po 14 rokoch, bohužiaľ, nedokáže polícia odpovedať, čo sa presne stalo v tú osudovú noc, keď Soňa prišla o život.