08. aug. 2022 o 12:00
Koktejl

Starosta Makarskej je zúfalý: Mesto sa topí v odpadkoch, toto je najväčší problém!

placeholder
Starosta Makarskej je z turistov zúfalý (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Chorvátske mesto už nevie, čo má robiť s nespratnými turistami.

Zahraničné správy
08. aug. 2022 o 12:00
Starosta Makarskej je zúfalý: Mesto sa topí v odpadkoch, toto je najväčší problém!

Chorvátske mesto už nevie, čo má robiť s nespratnými turistami.

Starosta Makarskej Zoran Paunović je už zúfalý zo situácie, s ktorou sa potýka každý deň. Chorvátske mesto vlani v júni zorganizovalo prvé umývanie a čistenie mestských ulíc, ktoré vykonali hasiči v spolupráci s podnikom komunálnych služieb.

Tento rok v tom pokračujú, no aj tak je stav v meste, najmä na pláži, alarmujúci a za všetkým sú turisti zo susedného štátu, ktorí prídu na jednodňový výlet a negenerujú pre Makarskú žiadny zisk.

Najhoršia situácia je podľa portálu slobodnadalmacija.hr na mestskej pláži, kde sa znížil počet odpadkových košov. Ide o súčasť akčného plánu mesta s názvom Čisté mesto, ktorý prináša sériu krátkodobých opatrení na zlepšenie čistoty v oblasti Makarskej.

Znížený počet odpadkových košov na pláži však vyústil do chaosu, a tak sa odpadky povaľujú všade - vedľa košov a kontajnerov - a nakoniec to vyzerá ako jedno veľké smetisko,“ povedal Željko Bagarić, riaditeľ tamojších komunálnych služieb a dodal, že koše z pláže sa vyprázdňujú trikrát denne a v centre mesta dvakrát. Taktiež sa umýva každý deň aj mesto, s čím im pomáhajú i hasiči.

Po prstoch klepli aj reštauráciám

V apríli odprezentoval starosta Paunović program Čisté mesto, no niektorí ho zrejme stále nepochopili a občania aj personál reštaurácii stále nechávajú odpadky pred kontajnermi, ktoré sú po otvorení prázdne.

„Všetci majú vlastné koše, ale odpad počas celého dňa zbierajú pri ich bokoch a čakajú na večer, aby sa ho zbavili. Urobili sme akciu a niektorým majiteľom reštaurácií udelili pokutu takmer 270 eur za nesprávne uložený odpad,“ hovorí starosta a dodáva, že uvedomiť by sa mali aj návštevníci mesta a keď vidia, že sú koše na plážach plné, odpad si majú odniesť a vyhodiť ho doma.

Najväčší neporiadok na plážach ale majú robiť turisti z Bosny a Hercegoviny, ktorí chodia do Chorvátska iba na jeden deň.

„Autobus ich ráno vyloží, celý deň na pláži grilujú, jedia a nechávajú len odpadky. Nie je z nich žiaden zisk,“ dodal zúfalý starosta, ktorý tvrdí, že aj keď zamestnanci komunálnych služieb vyprázdňujú koše o 08:00 do dvoch hodín sú znova plné.