Prekvapivým príkladom je aj Slovenka, ktorá si všimla prestrelenú cenu jedného kusu zeleniny až doma. So zarážajúcim prípadom sa podelila prostredníctvom svojho syna na stránke Nekŕmte nás odpadom, kam spolu zaslali aj foto ako dôkaz.
"Mama si nevšimla cenu karfiolu a kúpila ho za 5,09 eura kus, ktorý sa mi zmestí do dlane. Šialená cena, pracujem vo Švajčiarsku, tam stojí kus cca 3,40 eur. Neraz sa nám stalo, že táto spoločnosť si dáva šialené ceny," okomentoval maminu skúsenosť fanúšik stránky. Suma, ktorú žena zaplatila, zdvihla zo stoličky nejedného Slováka. Také ceny sa však pomaly stávajú realitou aj pri iných druhoch zeleniny...
Ceny cibule na celom svete stále stúpajú a podporujú infláciu. Krajiny ako Maroko, Turecko či Kazachstan už prijali opatrenia, aby zabezpečili jej dodávky. Podľa OSN a Svetovej banky nedostatok a následný rast cien cibule už ovplyvňuje aj ceny iného ovocia a zeleniny, ako sú mrkva, paradajky, zemiaky, jablká a obmedzuje ich dostupnosť na celom svete.
Cibuľa je základnou surovinou vo všetkých svetových kuchyniach a patrí medzi najviac konzumovanú zeleninu na svete. Ročne sa vyprodukuje približne 106 miliónov metrických ton cibule, čo sa rovná kombinovanej produkcii mrkvy, repy, čili paprík, papriky a cesnaku.
Ľudia už nekupujú potraviny do zásoby
Pri potravinách bol vianočný predaj charakterizovaný tým, že zákazníci si už nekupovali tovar do zásoby ako v čase pandémie. Uviedol to pri hodnotení vlaňajšieho roka predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) Martin Krajčovič. Pozitívom podľa neho bolo, že po dvoch rokoch tentoraz bol predaj bez obmedzujúcich opatrení.
Doplnil, že na rozdiel od bežného obdobia si ľudia v predvianočnom čase vo väčšej miere dopriali aj prémiový tovar. Naopak, menej ako v minulosti nakupovali spotrebitelia napríklad suché plody, vianočné kvety, mäsové výrobky a exotické ovocie a zeleninu. Na druhej strane prišlo podľa Krajčoviča k nárastu predaja tzv. dopekaných výrobkov, a to pravdepodobne z dôvodu vyššej ceny čerstvého pečeného chleba.