27. apr. 2024 o 14:00
žani, Koktejl

Televízna stálica Heribanová napísala svoj názor na šéfa RTVS: Status, ktorý hovorí za všetko

placeholder
Moderátorka Alena Heribanová
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Rozhodla sa prehovoriť.

Domáce promi
27. apr. 2024 o 14:00
Televízna stálica Heribanová napísala svoj názor na šéfa RTVS: Status, ktorý hovorí za všetko

Rozhodla sa prehovoriť.

Vláda schválila návrh zákona, ktorý prinesie veľké zmeny pre telerozhlas. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry (MK) SR.

Reakcia RTVS

Vedenie netají znepokojenie. "Rozhlas a televízia Slovenska jeho prijatím v Národnej rade SR zanikne. Schválenie zákona o STVR znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardami. Legislatívne podmienky boli nastavené tak, že nebolo potrebné rušiť celú inštitúciu. V prípade, že vzniká potreba zo strany vlády zlepšiť situáciu v RTVS a meniť procesy a nastavenia, nie je potrebné prijímať nový zákon, ale novelizovať už existujúci zákon o RTVS,“ uvádza sa vo vyhlásení.

"Zrušenie inštitúcie prinesie so sebou na určité obdobie otrasy a destabilizáciu všetkých systémov a zložiek, ktoré tvoria verejnoprávne médium. Finančné náklady súvisiace s touto zmenou sú odhadované na niekoľko miliónov eur. Vedenie RTVS konštatuje, že napriek mnohým výzvam na začatie konštruktívneho dialógu a riešenie situácie sa súčasná vláda rozhodla pre účelovú zmenu vedenú snahou ovládnuť verejnoprávne médium," dodalo vedenie.

Čierny deň

Zamestnanci telerozhlasu a kritici zákona sa na protest proti navrhovaným zmenám obliekli celý do čierneho. Fotky označovali heslom čierny deň RTVS. Zapojila sa aj dlhoročná tvár verejnoprávnej televízie, moderátorka Alena Heribanová. Televízna stálica si zmenila profilovú fotku na čiernobielu a zverejnila veľavravné statusy.

"V televízii pracujem 45-ty rok. Diváci vedia posúdiť, ako… za seba môžem povedať, že som do svojich scenárov, relácií, programov doma aj v zahraničí vložila obrovský kus svojej energie, vedomostí, skúseností a lásky. Pracovať slobodne, pre Slovensko a jeho krásu, históriu, jeho osobnosti aj skvelých jednoduchých ľudí, to bola a je moja služba v priestore verejnoprávnych médií. Vážim si túto česť a možnosť služby divákom a verím, že zostane v úcte aj naďalej," napísala Heribanová.

Na svojom profile tiež zverejnila spoločnú fotku s Ľubošom Machajom. "Takmer päť desaťročí žije rozhlasom a televíziou. Prešiel redakciou pre deti a mládež, legendárnou motoristickou ”zákrutou”, je autorom a redaktorom desiatok rozhlasových a televíznych pásiem a hier, dlhé roky dramaturgoval publicistické programy a popri tom spoluzakladal prvé súkromné rádio Twist, ktoré si zachovalo aj v čase politických tlakov na demokraciu nezávislosť a objektivitu. V pozícii šéfdramaturga vytváral koncepciu Dvojky novovzniknutej RTVS," vymenovala moderátorka.

"Prešiel si dlhú cestu od učňa po majstra, od eléva po generálneho riaditeľa. Málokto v mediálnom priestore má jeho vzdelanie, skúsenosti, kompetencie, etickú integritu, pragmatický nadhľad," ospevovala generálneho riaditeľa Heribanová.