27. mar. 2023 o 20:00
lv, Koktejl

Trápi vás plávajúca stolica? Ak sa vám toto stane na WC, pozor! Môžete mať vážny problém

placeholder
Plávajúce výkaly môžu byť príznakom neželaného zdravotného stavu. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Stalo sa vám niekedy, že ste stáli pri záchode a naliehavo splachovali, ale bez úspechu?

Zdravie
27. mar. 2023 o 20:00
Trápi vás plávajúca stolica? Ak sa vám toto stane na WC, pozor! Môžete mať vážny problém

Stalo sa vám niekedy, že ste stáli pri záchode a naliehavo splachovali, ale bez úspechu?

Zatiaľ čo občasne plávajúce výkaly nie sú ničím, čoho by ste sa mali obávať, opakovaný problém s veľkou potrebou, môže byť znakom niečoho vážnejšieho, píše the Sun. Schopnosť exkrementov plávať súvisí s ich zložením. Podľa MIT Medical výkaly, ktoré tvorí plyn a vláknina, bývajú ľahšie a ľahšie i plávajú. Plávajúca stolica však môže obsahovať veľké množstvo tuku, čo je znakom toho, že vaše telo neabsorbuje živiny dostatočne dobre.

1. Žalúdočná infekcia

Pri niektorých tráviacich poruchách sa môže uvoľňovať v čreve plyn, ktorý sa zachytáva v stolici, čo znamená, že pláva. Iné vážnejšie ochorenia, ako napríklad parazitárna infekcia, môžu zabrániť vášmu telu správne vstrebávať tuk, čo spôsobuje, že výkaly sú mastné a preto plávajú.

2. Poruchy tráviaceho traktu

Niektoré bežné črevné poruchy môžu spôsobiť, že sa výkaly v záchodovej mise nadnášajú viac, ako by mali. Autori štúdie z roku 2015 zistili, že 26 % ľudí s črevnými poruchami, akými sú aj syndróm dráždivého čreva a dyspepsia, mali plávajúcu stolicu.

Pre niektorých ľudí môže byť plávajúca veľká potreba prvým varovným signálom črevných problémov. Ak sa plávajúca stolica vyskytuje spolu s inými príznakmi, ako je bolesť, hnačka, nadúvanie alebo zápcha, môže to signalizovať skrytý zdravotný problém.

3. Malabsorpcia

„Nepriaznivý zdravotný stav môže spôsobiť nedostatočné vstrebávanie počas trávenia, čo sa môže prejaviť aj na plávajúcej stolici," povedal Dr. Daniel Freedberg, gastroenterológ a profesor na Kolumbijskej univerzite.

Napríklad u ľudí, ktorí majú intoleranciu na laktózu, sa môže vyskytnúť mastná stolica, ak konzumujú mlieko, syr alebo iné mliečne výrobky. Je to preto, že telo nie je schopné laktózu správne rozložiť.

4. Rakovina pankreasu

Pankreas je malá žľaza v strede brucha. Funguje tak, že premieňa potravu, ktorú zjeme, na palivo pre bunky nášho tela.

Podľa neziskovej organizácie American Cancer Society môže byť plávajúca stolica príznakom rakoviny pankreasu. Ak nádor blokuje pankreas, môže zlyhať pri správnom trávení potravy, čo vedie k nesprávnemu vstrebávaniu živín. A ak sa tak stane, stolica môže plávať v dôsledku vyššieho obsahu tuku a môže sa javiť objemná, mastná a nezvyčajne bledá, vysvetlila spoločnosť.

Kedy treba navštíviť lekára

Ak zistíte, že vaša veľká potreba neklesá na dno toalety, oplatí sa navštíviť vášho praktického lekára, uvádza britská NHS (Národná zdravotná služba) na svojej webovej stránke. „Konzultácia s praktickým lekárom sa oplatí aj vtedy, ak spozorujete neustupujúce prejavy krvi, zápchy alebo hnačku," povedal Moe Schlachter, registrovaný dietológ a prezident spoločnosti Houston Family Nutrition.