23. feb. 2023 o 07:30
krsk, TASR, Koktejl

Čitateľka Mirka sa s tým účtom musela podeliť: Za koľko sa najete na Donovaloch!

placeholder
Mirka odfotila svoj obed na Donovaloch.
Zdroj: TIP/Mirka

Ako vyzerajú ceny na Slovensku? Ukážku svojej sumy za obed poslala aj čitateľka.

Zaujímavosti
23. feb. 2023 o 07:30
Čitateľka Mirka sa s tým účtom musela podeliť: Za koľko sa najete na Donovaloch!

Ako vyzerajú ceny na Slovensku? Ukážku svojej sumy za obed poslala aj čitateľka.

Máte pre nás zaujímavý tip? Pošlite nám ho na tip@koktejl.sk

Ceny jedál a potravín sú kvôli inflácii stále horúcou témou. Po tipoch zo zahraničia dostala redakcia Koktejlu aj ukážku ceny jedla na Slovákmi milovaných Donovaloch. Čitateľka Mirka pripojila ukážku objednaného obeda zo stravovacieho zariadenia aj jeho finálnu cenu.

"Dnes sme si objednali kuracie stripsy s hranolkami a kečupom. Posielam vám účet a veľkosť porcie. Pri 10 % DPH na gastro," uviedla k svojím fotkám Mirka.

Toľkoto zacvakala na Donovaloch.
Toľkoto zacvakala na Donovaloch.
Zdroj: TIP/Mirka

Majitelia gastropodnikov situáciu hodnotia negatívne

Majitelia gastropodnikov situáciu v ich sektore hodnotia negatívne. "Pýtali sme sa, ako podnikatelia hodnotia náladu v gastre, pričom sme im dali k dispozícii známkovanie ako v škole. Tento náš gastroindex vyšiel na 3,9, v školskom jazyku je to známka dostatočná," uviedla hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro Magdaléna Koreny.

Spresnila, že z prevádzok zaznamenalo 84 % nižšiu návštevnosť oproti predminulému roku. Takmer 40 % gastropodnikom klesli tržby o viac ako 21 % oproti uvedenému roku. Nárast tržieb registruje 20 % podnikateľov v danom sektore.

"Podnikatelia v gastre sú aj veľmi opatrní, čo sa týka hodnotenia dosahu zníženej dane z pridanej hodnoty (DPH), opatrenie sa ukazovalo ako záchranné koleso hlavne v čase pandémie," zhodnotila hovorkyňa. Zvyšujúce sa ceny a ekonomická recesia sú však dôvodom, že zníženie DPH ako formu pomoci zatiaľ nevníma 37 % majiteľov reštaurácií, 35 % sa nevedelo vyjadriť a 28 % si myslí, že gastrosektor znížená DPH podporí, vyplynulo z prieskumu.

"Optimisticky nehodnotia ani zvýšenie stravného pre zamestnancov na 6,80 eura. Až 46 % podnikateľov v gastre si myslí, že zvýšenie stravného nespôsobí návrat hostí do 'menučkových' reštaurácií a podnikov," doplnila Koreny.