25. mar. 2024 o 15:04
TASR, Koktejl

Litovský minister má jednoznačný názor: NATO musí zostreliť všetky cudzie rakety!

placeholder
Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis hovorí s médiami počas príchodu na zasadnutie ministrov zahraničných vecí EÚ v budove Európskej rady v Bruseli.
Zdroj: TASR/AP

Reaguje tak na narušenie poľského vzdušného priestoru ruskou raketou.

Zahraničná politika
25. mar. 2024 o 15:04
Litovský minister má jednoznačný názor: NATO musí zostreliť všetky cudzie rakety!

Reaguje tak na narušenie poľského vzdušného priestoru ruskou raketou.

Severoatlantická aliancia musí podľa litovského ministra zahraničných vecí Gabrieliusa Landsbergisa odkázať Rusku, že zničí všetky jeho rakety, ktoré vniknú do jej vzdušného priestoru. Landsbergis tak v pondelok reagoval na ruskú raketu, ktorá v nedeľu ráno narušila vzdušný priestor Poľska, informuje TASR na základe správy agentúry PAP.

K incidentu došlo počas masívneho ruského útoku na Ukrajinu. Ruská raketa zotrvala v poľskom vzdušnom priestore - blízko pohraničnej dediny Oserdów na juhovýchode Lubelského vojvodstva - 39 sekúnd, pričom vojenské radarové systémy ju počas tejto doby sledovali.

"Raz môže ísť o chybu. No ak dovolíme, aby sa to opakovalo, bude to vnímané ako pobádanie," povedal v Landsbergis americkej televízii Fox News počas svojej pondelňajšej návštevy Washingtonu. "Preto musíme zmeniť... náš postoj a vyslať veľmi jasný signál, že ak sa to bude opakovať, rakety alebo drony budú zostrelené," dodal.

Poukázal pritom na skutočnosť, že k obdobným incidentom došlo už predtým ako v Poľsku, tak aj Rumunsku. Poľská armáda zistila narušenie svojho vzdušného priestoru ruskou raketou aj koncom decembra minulého roka. V novembri 2022 zase zasiahla raketa poľskú dedinu neďaleko hranice s Ukrajinou a zabila dvoch civilistov. Západní predstavitelia dospeli k názoru, že išlo o ukrajinskú protilietadlovú raketu, ktorá bola vystrelená na obranu pred ruskými útokmi.