25. dec. 2023 o 11:00
krsk, Koktejl

Šokujúce pozadie S tebou mě baví svět: Biedne platy hercov! Satinský († 61) si musel privyrábať

placeholder
Slovenský herec Július Satinský vo filme S tebou mě baví svět.
Zdroj: reprofoto/ S tebou mě baví svět

Musel si privyrábať.

Celebrity
25. dec. 2023 o 11:00
Šokujúce pozadie S tebou mě baví svět: Biedne platy hercov! Satinský († 61) si musel privyrábať

Musel si privyrábať.

Legendárneho herca Júliusa Satinského († 61) najviac preslávila úloha doktora Alberta Horáka v komédii S tebou mě baví svět. Ako píše web Prima Ženy, Satinský bol známy neuveriteľne pohodovou a srdečnou povahou, nečudo teda, že bol medzi kolegami obľúbený. Každý naňho spomínal iba s láskou a úctou. Čo-to o ňom prezradila aj jeho manželka z komédie S tebou mě baví svět Jana Šulcová († 76).

„Julo bol ten najlepší parťák. Keď deti hnevali, vždy to riešil on, a to pritom ešte vlastných potomkov nemal. Išlo mu to s nimi úžasne. Stále sa s nimi hral a vymýšľal pre nich rôzne hry. Raz to však prepískli, tak trochu zvýšil hlas a hovorí: ‚Tak deti, a bude ticho, a tebe Dášenka chcem povedať, že v roku 2010 si ťa vezmem za ženu!‘ Ona zmeravela a odpovedala mu, že ho nechce, že je moc starý a tlstý," uviedla pobavene herečka.

„Julo ale pokračoval ďalej: ‚Ja ale pre teba priletím súkromným tryskáčom a budem v balíku,‘ žmurkol na ňu. Dášenka chvíľu premýšľala a potom sa mu začala líškať. ‚Nechceš doniesť kávu, nemôžem ti priniesť niečo zo šatne?‘ Naraz by mu zniesla modré z neba a bol kľud. Julo si dal víťazoslávne ruky v bok a hovorí mi: ‚Janička, práve teraz som pochopil, že žena je vyvinutá už v piatich rokoch.‘ Práve toľko vtedy mala Dášenka,“ porozprávala kedysi webu Prima Ženy Šulcová.

Na kultovej komédii nezbohatli

Z toho sa stala komédia storočia, avšak ona na nej nijako výrazne nezbohatla. Za úlohu jej po nakrúcaní zaplatili 13 800 korún československých, čo bolo zhruba päť vtedajších platov. Informáciu priniesol portál blesk.cz. V tej dobe dostávali herci výplatu podľa prísnej tabuľky. Národný umelec si prišiel na 1200 Kčs za natáčací deň, zaslúžilý umelec 800, a ostatní 600.

Šulcová bola v poslednej kategórii a nebola tam sama. Rovnakú sumu dostali aj jej kolegovia Václav Postránecký, Július Satinský, Pavel Nový, Eliška Balzerová a Zdena Studenková. Najmenej dostali deti, ktoré si zahrali vo filme. Za celé natáčanie im museli stačiť tri tisícky. V tom čase činila priemerná mzda 2765 korún.

Na dnes už legendárny film mala režisérka a scenáristka Marie Poledňáková († 81) len do 3 900 000 korún. Aj keď šetrila ako mohla, pridelenú sumu presiahla o desať percent. Namiesto Beskýd napríklad všetky horské scény natočila v Krkonošiach. Za "prešľap" musela Poledňáková zaplatiť pokutu z vlastného vrecka.

Po nociach prekladal z maďarčiny

Jana Šulcová na Satinskom obdivovala ešte jednu ohromnú vlastnosť. Aj keď bolo zle, nikdy sa nesťažoval. "Viete, vtedy neboli za filmy žiadne závratné honoráre. Všetci sme sa museli otáčať a brať takmer kde čo. No a Jula, aby na pomerne dlhom natáčaní filmu S tebou mě baví svět napríklad aj trochu neprerobil, tak po nociach na hoteli prekladal z maďarčiny. Jednoducho si takto privyrábal. Viem, že bola iná doba, ale ja som za tento skvelý film dostala vtedy prakticky toľko ako dnes za pár natáčacích dní v televízii. Ale to, čo sme pri ňom vtedy prežili, sa asi nedá peniazmi vôbec vyvážiť," dodala herečka.