05. jún. 2023 o 15:41
TASR, Koktejl

Obvinenie zo znásilnenia a šokujúci incident: Francúzsko žiada o zrušenie imunity pre veľvyslanca

placeholder
Francúzsko za znásilnenie žiada o zrušenie imunity pre veľvyslanca Libanonu. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Ľady sa pohli.

Krimi
05. jún. 2023 o 15:41
Obvinenie zo znásilnenia a šokujúci incident: Francúzsko žiada o zrušenie imunity pre veľvyslanca

Ľady sa pohli.

Francúzske úrady požiadajú o zrušenie imunity pre libanonského veľvyslanca v Paríži. Je podozrivý zo znásilnenia a násilnej trestnej činnosti, imunita ho však zatiaľ chráni. TASR informuje podľa pondelkovej správy agentúry AFP.

Francúzske diplomatické zdroje potvrdili, že Francúzsko chce požiadať Libanon o zrušenie diplomatickej imunity pre veľvyslanca Rámího Adwána ešte v priebehu pondelka. Televízna stanica France 24 v nedeľu uviedla, že Libanon v tomto prípade vyšle do Francúzska vyšetrovací tím.

Diplomata obvinili dve bývalé zamestnankyne veľvyslanectva. Prvá zo žien má 31 rokov a Adwána obvinila zo znásilnenia v júni 2022. Malo sa odohrať ešte v máji 2020 v súkromnom byte veľvyslanca, keď mali vzťah. Adwán ju však vystavoval "každodenným ponižovaním psychologickému a fyzickému násiliu".

Ďalšia 28-ročná žena podala žalobu vlani vo februári po sérii fyzických útokov, pretože odmietla mať s veľvyslancom sexuálny kontakt. Po jednej hádke sa ju Adwán dokonca snažil zraziť autom, tvrdí.

Libanonský veľvyslanec podľa obhajcu všetky obvinenia odmieta. S oboma ženami mal údaje v rozpätí rokov 2018-2022 vzťahy, boli však poznačené "hádkami a rozchodmi", píše France 24.