Stredomorská strava je dlhodobo oceňovaná lekármi i vedcami kvôli vysokému podielu ovocia, zeleniny a celozrnných produktov, ktoré chránia pred viacerými ochoreniami. Španielski vedci zistili, že jej účinok možno ešte posilniť jednoduchými zmenami v životnom štýle a že tak možno celkovo znížiť riziko rozvoja cukrovky 2. typu o tretinu.
Španielski a americkí vedci zistili, že najväčší prínos má stredomorská strava vtedy, keď je spojená s pravidelným cvičením, občasným energetickým deficitom a odborným poradenstvom pri chudnutí. Štúdiu zverejnil časopis Annals of Internal Medicine.
Autori sledoval takmer päť tisíc dospelých s obezitou. Všetci účastníci boli na začiatku bez diabetu 2. typu, avšak mali metabolický syndróm – súbor zdravotných problémov zvyšujúcich riziko cukrovky a srdcovo-cievnych ochorení. Polovica účastníkov dodržiavala stredomorskú diétu doplnenú o zníženie denného príjmu kilokalórií približne o 600, miernu fyzickú aktivitu a profesionálne vedenie pri chudnutí. Druhá polovica sa riadila iba diétnym plánom.
Počas šiestich rokov sledovania mali ľudia, ktorí kombinovali stravu so zdravými návykmi, o tridsaťjeden percent nižšie riziko vzniku diabetu 2. typu ako kontrolná skupina. Zároveň schudli v priemere o viac ako 3,3 kilogramu a zmenšili obvod pása o 3,6 centimetra. Tí, ktorí držali len diétu, schudli 0,6 kilogramu a v páse ubrali 0,3 centimetra.
Profesor Miguel Martínez-González z Univerzity v Navarre, spoluautor štúdie, uviedol: „Tieto tri zmeny životného štýlu preukázali jasný a merateľný prínos pre verejné zdravie.“