28. máj. 2023 o 09:00
mob, TASR, Koktejl

Mrazivá spoveď Bartošovej pred smrťou: Chceli so Štaidlom spáchať samovraždu?!

placeholder
Český hudobník a skladateľ Ladislav Štaidl († 75) a Iveta Bartošová (†48).
Zdroj: Martin Hykl / CNC / Profimedia

Kauza Ivety Bartošovej ožila v druhej sérii seriálu o jej živote.

Zahraničné promi
28. máj. 2023 o 09:00
Mrazivá spoveď Bartošovej pred smrťou: Chceli so Štaidlom spáchať samovraždu?!

Kauza Ivety Bartošovej ožila v druhej sérii seriálu o jej živote.

Režisér a autor scenára Michal Samir nedávno uviedol, že v druhej sérii sledujeme úplne inú Ivetu. „V prvej sérii sme sa lúčili s Ivetou († 48) vo chvíli, keď prišla o Petra Sepéšiho. Prichádzajúca séria však rozpráva jej príbeh od začiatku deväťdesiatych rokov, keď celá spoločnosť – vrátane Ivety, prežíva celú sériu euforických zmien,“ povedal pred premiérou.

V období, keď zbiera jedno ocenenie za druhým, stojí po jej boku gigant česko-slovenského šoubiznisu Ladislav Štaidl († 75). Dočká sa aj vytúženého dieťaťa. V seriáli prichádza aj prvý porevolučný škandál, ktorý plní titulné strany novovzniknutých bulvárnych titulov.

Iveta Bartošová podala na Romana Třísku trestné oznámenie v júni 1994. Uviedla, že ju dva týždne násilne zadržiaval, ako aj psychicky a sexuálne terorizoval. Vyšetrovanie však neskôr zastavili ako neodôvodnené. Počas únosu mal z nej Tříška vymámiť informácie o Štaidlovi, ktoré plánoval použiť proti nemu. „A pokiaľ mu Štaidl zaplatil 10 miliónov, tak zo mňa asi niečo dostal. Ja som ale skoro nič nevedela, nikdy mi nič nehovoril,“ cituje slová speváčky web kafe.cz.

Neskôr sa rozbehol súdny spor medzi Třískom a Štaidlom o veľké peniaze a ospravedlnenie sa. Tříska v rozhovoroch pre obe periodiká uviedol, že mu Štaidl ponúkol dva milióny korún a letenky do Južnej Ameriky, pokiaľ sa jemu a jeho priateľke stratí zo života. Tvrdil tiež, že Štaidl so speváčkou manipuluje, kontroloval jej korešpondenciu a odpočúval telefonáty. Podľa Štaidla Třískove výroky nemali logiku a sú dôkazom psychopatickej osobnosti autora.

Roman Tříska požadoval od skladateľa Ladislava Štaidla v súdnom spore okolo údajného únosu speváčky Ivety Bartošovej 20 miliónov korún. Štaidl zase žiadal polmiliónové odškodné za jeho slová o ponuke.

Na otázku sudkyne, či je pravdivý Třískov výrok, že mu Štaidl ponúkol dva milióny korún a letenku pre neho i jeho manželku, keď zmizne, Štaidl povedal: „Takých ľudí, ako je Tříska je mnoho, a stálo by ma to asi 20 miliárd, aby som ich všetkých mohol poslať do Južnej Ameriky.“ Na dôkaz, že Bartošovú nebil, navrhol Štaidl predvolať všetky jeho bývalé priateľky, ktoré by mali tvrdenie o bití zrejme vyvrátiť.

Pred smrťou nahrala spoveď

Iveta Bartošová nahrala pred svojou smrťou na magnetofón spoveď, kde hovorila aj o plánovanej samovražde po jej únose. Na všetku ju mal naviesť partner Ladislav Štaidl, ktorý mal dobrovoľne odísť zo sveta spolu s ňou. Zmiznutie Ivety veľmi prežíval a kvôli stresu schudol až 15 kilogramov.

„Vraj mi volal a nemohol sa dovolať. Vyzeral vybavene a v slabej chvíľke mi povedal, že musel zakopať nejaké dokumenty a že to je veľký problém, čo sa stalo s Třískom. Viac nepovedal, ale viem, že to nejako súviselo so Stodom, kde bol Láďa riaditeľom tehelne,“ hovorila Bartošová v nahrávke a dodala, že neskôr toto podnikanie pustil, pretože mal s tým nejaký problém a mal sa niečoho báť.

Štaidl následne odviedol Bartošovú na kriminálku. „Potreboval sa nejako ochrániť. Povedal, že som bola znásilnená a potom začal hrať na to, že som magor a že som si to všetko vymyslela,“ spomínala speváčka. Keď Třísku na súde oslobodili bola z toho zdrvená nielen Bartošová, ale aj jej partner. Štaidl sa podľa Bartošovej mal rozhodnúť ukončiť svoj život a prizval k tomu aj ju.

„Napustil vaňu, vzal žiletky a povedal, že nám teraz nezostáva nič iné, než sa zabiť. Doslova povedal - prvá sa podrežeš ty a hneď potom to urobím ja. Vysvetlil mi, že situácia je vážna, že som to celé pos*ala a že nám nezostáva nič iné, než sa podrezať,“ dodala. Nakoniec z toho vzišlo, pretože Bartošová chcela od Štaidla, aby to urobili spoločne, s čím nesúhlasil.