16. apr. 2024 o 17:00
NK, Koktejl

Žena mala v oku hrčku, lekári ostali ako obarení: Nechutné, čo sa z toho vykľulo!

placeholder
Žene v oku našli parazita. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Toto lekári naozaj nečakali.

Zahraničie
16. apr. 2024 o 17:00
Žena mala v oku hrčku, lekári ostali ako obarení: Nechutné, čo sa z toho vykľulo!

Toto lekári naozaj nečakali.

Lekári zostali šokovaní, keď zistili, že bezbolestná hrčka v ženinom oku je v skutočnosti parazit. 28-ročná žena z afrického Konga nepociťovala žiadnu bolesť, ale všimla si, že sa hrčka posledné dva roky zväčšovala. Udivení zdravotníci však z oka vytiahli pol centimetrového parazita, ktorý sa krčil v kútiku jej ľavej očnej buľvy, napísal The Sun.

Testy odhalili, že žena trpela vzácnou očnou infekciou nazývanou pentastomiáza, ktorú spôsobuje parazit, ktorý sa vyskytuje u hadov. Takzvaný jazykový červ, sa môže na človeka preniesť z infikovaného hada alebo konzumáciou nedostatočne tepelne upraveného mäsa. V tomto prípade žena ubezpečila lekárov, že plazy nikdy nejedla ani s nimi nemanipulovala.

"Bola však zvyknutá jesť krokodílie mäso. U osôb, ktoré jedia krokodílie mäso, nebol nikdy zaznamenaný žiadny prípad očnej infekcie, ale krokodíly môžu tiež byť infikované pentastomidmi," napísali lekári v časopise JAMA Ophthalmology.

"Preto existuje možnosť, že k infekcii došlo, keď žena zjedla krokodílie mäso obsahujúce vajíčka parazitov. Toto mäso mohlo byť kontaminované kontaktom s infikovaným hadím mäsom na trhu," dodali lekári.

Pentastomóza je zriedkavá infekcia, ktorá sa najčastejšie vyskytuje v Afrike, Malajzii a na Blízkom východe. Väčšina týchto infekcií nespôsobuje žiadne príznaky, a preto je ťažké ich odhaliť. Ak sa parazit dostane do oka, môže spôsobiť bolesť, glaukóm a dokonca úplnú stratu zraku. V niektorých prípadoch môžu parazity spôsobiť perforáciu orgánov, extrémne imunitné reakcie a smrť. Liečba zahŕňa chirurgické odstránenie prítomných parazitov.

Ak lekári larvy iba usmrtia antiparazitárnymi liekmi, telá lariev môžu v tele vyvolať nebezpečnú imunitnú reakciu. Na prevenciu sa odporúčajú hygienické opatrenia, ako je nosenie rukavíc, umývanie rúk pri kontakte s plazmi a vyhýbanie sa konzumácii nedostatočne tepelne upraveného mäsa plazov.

"Oftalmológovia by mali zvážiť diagnózu u pacientov prichádzajúcich z endemických krajín, kde sa toto zriedkavé ochorenie vyskytuje. Zdá sa, že vyššia informovanosť o tomto zriedkavom, ale niekedy silne symptomatickom ochorení je opodstatnená," napísali lekári.