Konzumácia horkej čokolády s vysokým obsahom kakaa nad sedemdesiat percent a so zníženým obsahom cukru môže prospievať zdraviu ďasien. Podľa čínskych vedcov znižuje riziko ochorenia ďasien o polovicu. A to zrejme kvôli vysokému obsahu antioxidantov. Arašidy znižujú riziko ochorenia ďasien dokonca o sedemdesiatjeden percent. Z výskumu ale tiež vyplýva, že riziko ochorenia ďasien znižuje aj konzumácia syrov.
„Naše zistenia naznačujú, aké výhody môžu mať jednotlivé potraviny pre zdravie ďasien. Čokoláda a syr znižujú riziko ochorenia ďasien o päťdesiatštyri percent, zatiaľ čo nesolené arašidy dokonca o sedemdesiatjeden percent,“ uviedli autori z Lekárskej univerzity v čínskom Čchung-čchingu.
Filtrovaná káva zvyšuje riziko ochorenia ďasien o štyridsaťdva percent, pričom pri nízkokalorických nápojoch je riziko vyššie o päťdesiatpäť percent. Predpokladá sa, že prídavné látky v týchto nápojoch môžu byť jedným z faktorov.