Diabetes spôsobuje príliš vysokú hladinu cukru v krvi - v podstate neschopnosť tela odbúrať hladinu glukózy. Rizikové osoby sa môžu dostať aj do prediabetického stavu, čo je stále vážny problém. To podľa denníka The Mirror znamená, že hladina cukru v krvi pacienta je vysoká, ale ešte nie dostatočne vysoká na to, aby sa osoba klasifikovala ako diabetik.
Inzulín, hormón uvoľňovaný pankreasom, ktorý pomáha prirodzene regulovať hladinu cukru v krvi, môže u niektorých ľudí zlyhať pri plnení svojej úlohy, čo znamená, že človek sa môže stať inzulínovo rezistentným. Inzulínovú rezistenciu možno niekedy kontrolovať znížením príjmu spracovaného cukru v strave.
Existujú dva hlavné typy cukrovky: Prvý typ vzniká vtedy, keď imunitný systém tela napadne a zničí bunky, ktoré produkujú inzulín. Druhý typ je najčastejší a vzniká vtedy, keď telo neprodukuje dostatok inzulínu alebo bunky tela nereagujú na inzulín. Tento sa považuje za ľahšie zvládnuteľný.
Bývalý osobný tréner a propagátor zdravia Rav Malik sa podelil o kľúčové znaky, že sa vo vašom tele vyvinie niekoľko markerov inzulínovej rezistencie skôr, ako sa z neho stane diabetik, vrátane zmien na koži s výskytom kožných značiek a pigmentácie okolo krku a kĺbov.
Príznakom môže byť pocit tvrdého brucha na dotyk namiesto mäkkého, ako aj zmeny na nohách. „Ak sa dotknete brušného tuku a je tvrdý a hustý, ste rezistentní na inzulín, pretože telo je zaseknuté v režime ukladania. Takisto vám začnú opúchať nohy, pretože vaše telo zadržiava vodu a váš krvný tlak je vyšší. Váš krk bude hrubší a bude sa vám ťažšie spať a môže sa u vás dokonca vyvinúť spánkové apnoe,“ vysvetlil. Ochabnuté ruky môžu byť tiež znakom inzulínovej rezistencie.
„Naše telo je veľmi prísne regulované, takže vždy, keď jeme jedlo, zvyšuje sa nám hladina cukru v krvi. Napríklad jedlo s vysokým obsahom cukru, ako sú cereálie, zvýši hladinu inzulínu v tele o značné množstvo a trvá dlhšie, kým sa vráti na základnú hodnotu. To spôsobuje, že ste hladní, unavení a chcete jesť viac, ale práve v tom spočíva problém. Ak neustále jete veľa cukru, váš inzulín neklesá a vaše telo sa voči nemu začne stávať rezistentným,“ dodal na záver.