21. júl. 2023 o 11:20
ČTK, Koktejl

Čaká svet ryžová kríza? India spravila zásadný krok!

placeholder
India zakázala vývoz niektorej ryže (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Dodávky potravín sú už teraz pod značným tlakom.

Zahraničie
21. júl. 2023 o 11:20
Čaká svet ryžová kríza? India spravila zásadný krok!

Dodávky potravín sú už teraz pod značným tlakom.

India s okamžitou platnosťou zakázala vývoz bielej ryže iných druhov ako basmati, snaží sa tak zabrániť prudkému rastu cien na domácom trhu. Úrodu poškodili intenzívne dažde a ceny ryže sa v Indii za posledný rok zvýšili o viac ako 11 percent. Opatrenie oznámilo ministerstvo pre ochranu spotrebiteľa, podľa ktorého sa zákaz týka asi štvrtiny celkového vývozu ryže z Indie.

Niektorí odborníci varujú, že krok by mohol zvýšiť svetové ceny potravín podobne, ako tomu bolo v prípade pšenice kvôli vojne na Ukrajine, uviedla agentúra Reuters. „Môžeme povedať, že to bude mať značný dopad na svetové ceny potravín,“ uviedla analytička Emma Wallová zo spoločnosti Hargreaves Lansdown.

Dodávky potravín sú už teraz pod značným tlakom. Rusko v pondelok odstúpilo od takzvaných obilných dohôd, ktoré od vlaňajšieho leta umožňovali vývoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov z čiernomorských prístavov. Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova neboli naplnené časti dohôd týkajúcich sa Ruska. Ceny pšenice na svetových trhoch na to zareagovali rastom.

India je najväčším svetovým vývozcom ryže, pripadá na ňu viac ako 40 percent celosvetových dodávok. Ryža iných druhov ako basmati sa vyváža predovšetkým do krajín v Ázii a v Afrike.

Vlani indická vláda zaviedla 20-percentnú vývoznú daň, čím sa snažila znížiť predaj do zahraničia. Obmedzila tiež dodávky pšenice a cukru. Vývoz však môže byť pre indických poľnohospodárov lukratívnejší ako predaj na domácom trhu.

Indická vláda uviedla, že poľnohospodári budú môcť aj naďalej vyvážať iné druhy ryže vrátane dlhozrnnej basmy, čo im zabezpečí „výhodné ceny na medzinárodnom trhu“. Štát posúdi aj žiadosti o povolenie dodávok do iných krajín na základe potrieb potravinovej bezpečnosti.

Ruská invázia na Ukrajinu v minulom roku spôsobila prudké zvýšenie svetových cien potravín. Situácia na globálnom trhu sa odvtedy síce zlepšila, v Indii ale zlé počasie poškodilo úrodu v mnohých štátoch na severe krajiny. Viaceré položky, napríklad paradajky a cibuľa, potom notne zdraželi.

Ceny zeleniny od mája do júna v Indii vzrástli o 12 percent, čo prispelo k rastu životných nákladov. Inflácia kvôli tomu v júni vzrástla na 4,8 percenta, čo bolo viac, ako sa očakávalo. Rastúce životné náklady vyvolávajú v Indii politický tlak na vládu pred celoštátnymi voľbami, ktoré sa uskutočnia na budúci rok. V nadchádzajúcich mesiacoch sa v krajine tiež budú konať voľby na úrovni jednotlivých štátov.