Mnohí ľudia nevedia, či je skutočne potrebné rúru predhrievať, alebo stačí jedlo jednoducho vložiť dovnútra a nechať ho zohriať spolu so spotrebičom. Hoci sa to zdá ako banalita, tento krok môže výrazne ovplyvniť štruktúru, chuť a dokonca aj bezpečnosť pripravovaného jedla. Takáto chyba môže predstavovať aj zdravotné riziko, najmä ak neviete, ako teplo vplýva na rôzne druhy surovín a kuchynského riadu.
- Predhrievanie rúry zlepšuje kvalitu pripravovaného jedla.
- Potraviny potrebujú dosiahnuť istú teplotu na získanie optimálneho výsledku.
- Nesprávna príprava môže vyvolať zdravotné riziká v dôsledku baktérií.
- Nie všetky pokrmy vyžadujú predhrievanie rúry, napríklad pri ohrievaní zvyškov jedla.
Ak ste si niekedy položili otázku, či naozaj musíte čakať na zohriatie rúry, kým do nej vložíte cesto, mäso alebo zeleninu, nie ste sami. Hoci to mnohí ľudia považujú za stratu času, odborníci vysvetľujú, že existuje presný dôvod, prečo sa takmer každý recept začína slovami "predhrejte rúru". Odpoveď nespočíva v samotnom spotrebiči, ale závisí od toho, čo varíte či aký riad používate. "Predhrievanie znamená nastaviť spotrebič na požadovanú teplotu a počkať, kým ju dosiahne," hovorí šéfkuchárka Laura Klein.
Každé kuchynské zariadenie, či už ide o fritézu, hriankovač alebo bežnú rúru, je potrebné predhriať, aby sa zabezpečilo dosiahnutie správnej teploty. "Je to nevyhnutné pre mnohé potraviny. Niektoré musia byť chrumkavé, zatiaľ čo iné, ako napríklad koláče alebo chlieb, potrebujú teplo na aktiváciu kvásku, ktorý pomáha pri ich kysnutí," prezradila šéfkuchárka.
Bezpečnosť potravín je ďalším dôležitým dôvodom, prečo niektoré recepty vyžadujú predhriatie rúry. Nikto predsa nechce riskovať otravu jedlom pre seba, svoju rodinu alebo hostí. Potraviny musia dosiahnuť bezpečnú vnútornú teplotu, aby sa zabránilo rastu baktérií. Nesprávna príprava môže viesť k vážnym zdravotným problémom. Predhrievanie zabezpečuje, že pokrmy rýchlo dosiahnu správnu teplotu. Tým sa minimalizuje čas strávený v rozsahu, v ktorom sa baktérie rýchlo množia.
Ak recept vyžaduje predhriatie, je dôležité venovať mu dostatok času. Tento krok sa nesmie vynechať. Predhrievanie ale nie je potrebné pri každom použití rúry. "Pri ohrievaní niektorých potravín, ako je pizza alebo zvyšky z večere, nie je potrebné predhrievanie. Napriek tomu je pravda, že jedlo sa ohreje rýchlejšie, ak má rúra vyššiu teplotu," poznamenala Klein.
Ako zistíte, či je jedlo správne ohriate? Podľa odborníkov by zvyšky jedla mali dosiahnuť teplotu aspoň 75 °C. Klein odporúča používať teplomer, aby ste sa uistili, že vaše jedlo je bezpečné na konzumáciu. Novšie inteligentné rúry síce signalizujú dosiahnutie požadovanej teploty, ale nie vždy je to stopercentne presné.
Nezabudnite, že čím vyššia je nastavená teplota, tým dlhší je čas predhrievania. Ak chcete mať istotu, je najlepšie počkať približne 20 minút, najmä pri príprave mäsových pokrmov.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.
