07. apr. 2025 o 04:00
Famous.cz, Koktejl

Umelé sladidlá môžu zmiasť mozog: Výskum odhalil nečakané riziko prejedania

placeholder
Umelé sladidlá zvyšujú chuť do jedla a riziko obezity. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Výsledky štúdie publikoval časopis Nature Metabolism.

Zdravie
07. apr. 2025 o 04:00
Umelé sladidlá môžu zmiasť mozog: Výskum odhalil nečakané riziko prejedania

Výsledky štúdie publikoval časopis Nature Metabolism.

Umelé sladidlá bežne používané v nízkokalorických limonádach a potravinách môžu mozog oklamať a viesť k vyššej konzumácii jedla, naznačuje nový výskum. Ľudia, ktorí pijú light nápoje a konzumujú potraviny s umelými sladidlami, sa častejšie prejedajú a sú obézni. Mení sa totiž prepojenie centier hladu a nasýtenia v ich mozgu.

Vedci z University of Southern California zistili, že konzumácia bežného umelého sladidla zvyšuje aktivitu v hladných centrách mozgu. Podľa nich tým dochádza k mäteniu organizmu, pretože mozog očakáva príjem kalórií, ktoré však nikdy neprídu. Tento nesúlad môže viesť k väčšej túžbe po jedle. Efekt je paradoxne najsilnejší u obéznych jedincov, ktorí väčšinou pijú nápoje s umelými sladidlami v snahe schudnúť.

„Ak vaše telo očakáva kalóriu kvôli sladkej chuti, ale nedostane ju, môže to časom zmeniť spôsob, akým je mozog nastavený na túžbu po týchto látkach,“ vysvetlila autorka výskumu doktorka Kathleen Alanna Page. Výsledky jej štúdie publikoval časopis Nature Metabolism.

Každý účastník štúdie podstúpil skenovanie mozgu funkčnou magnetickou rezonanciou, daroval vzorky krvi a vyplnil dotazník o hlade pred a po konzumácii každého nápoja. Zo snímok mozgu vyplýva, že po konzumácii sukralózy došlo k zvýšenej aktivite v časti mozgu nazývanej hypotalamus, ktorá reguluje základné procesy tela, vrátane teploty, únavy a predovšetkým hladu.

Vedci tiež zistili, že sukralóza zosilnila spojenie medzi hypotalamom a ďalšími oblasťami mozgu zodpovednými za motiváciu a rozhodovanie. Tento efekt bol obzvlášť silný u obéznych osôb. Z krvných testov vyplynul ďalší možný mechanizmus, ktorým môže sukralóza ovplyvňovať chuť do jedla. Keď účastníci pili nápoj s bežným cukrom, vedci pozorovali, že telo začalo produkovať hormóny, ktoré prirodzene potláčajú hlad.

Tieto hormóny však po konzumácii sukralózy chýbali. „Telo využíva tieto hormóny na to, aby dalo mozgu signál, že prijalo kalórie, čo vedie k zníženiu hladu. Sukralóza tento účinok nemala - a rozdiely v hormonálnej odpovedi boli ešte výraznejšie u obéznych účastníkov,“ dodáva Page.