20. dec. 2022 o 04:30
mob, TASR, Koktejl

Skladujete vianočné pečivo na balkóne? Cukrári upozorňujú na dve veci!

placeholder
Vianočné koláčiky (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Ako skladujete vianočné pečivo vy?

Zaujímavosti
20. dec. 2022 o 04:30
Skladujete vianočné pečivo na balkóne? Cukrári upozorňujú na dve veci!

Ako skladujete vianočné pečivo vy?

Mnoho gazdiniek, najmä v bytoch, využíva balkón ako náhradu za chladničku, keď už v nej nie je miesto. Na krátkodobé uskladnenie niektorých potravín je to možno vhodné, ale ako je to s vianočným pečivom, ktoré majú niektorí prichystané už na konci novembra?

Táto otázka trápi nejednu ženu a o svoje rady a triky sa delia aj na sociálnych sieťach. „Koláčiky mám v plastových boxoch a papierových škatuliach na balkóne. Hodila som cez to deku. Nebude to vadiť, alebo to radšej mám odnosiť do pivnice?“ pýtala sa jedna používateľka v skupine na sociálnej sieti.

„Ja cez to dávam iba igelit, ak by snežilo alebo pršalo,“ odpovedá jej ďalšia, ktorá má vianočné dobroty na balkóne v papierovej krabici už 30 rokov. Iná jej zase radí dať pečivo do izby, ktorá nie je vykurovaná.

Uskladnenie sviatočných cukroviniek na otvorenom balkóne však podľa vyhláseného pražského cukrára Lukáša Skály ideálne určite nie je, píše český Blesk. Tak ako všetko, aj toto má svoje pravidlá a keďže sa jedná o trvanlivé potraviny, stačí keď budú uložené na prirodzene chladnom mieste (do 5 ºC). „Moja mama ho vždy dávala na verandu,“ opísal Skála.

Pečivu neprospieva kolísavá teplota a preto je balkón zlým miesto na jeho uschovávanie. Skála upozorňuje, že takýto pobyt teda môže koláčikom ublížiť chuťovo a ľuďom aj zdravotne.

„Ak sú v cukrovinkách náplne, kde je základom maslo, tak si predstavte, čo sa deje, keď maslo dáte do mrazničky, potom ho vyberiete, zase ho tam dáte a opäť vyberiete,“ hovorí Skála a dodáva: „Ideálne je napiecť toho menej a schovať to v chladničke.“

Perníky vydržia aj rok

Toto tradičné vianočné pečivo má podľa Evy Sojčákovej viacero výhod, okrem toho, že skvelo chutí, poslúži aj ako dekorácia, ktorá vydrží aj viac ako rok.

„Nazdobené perníky veľmi dlho vydržia, poleva z nich neopadáva. Po Vianociach si ich môžeme odložiť do škatuľky, a to tak, že každú jednu vrstvu zakryjeme obrúskom. Na druhý rok ich možno opäť použiť ako dekoráciu na stôl,“ povedala pre TASR roku 2018 Trebišovčanka, ktorá sa roky venuje zdobeniu medovníkov.

Na výrobu medovníkov používa cesto, ktoré pripraví z pol kilogramu hladkej múky, 14 dekagramov práškového cukru, troch lyžíc medu, 12 dekagramov palmarínu, jednej lyžičky sódy bikarbóny, dvoch vajíčok a perníkového korenia.

„To všetko sa hnetie, postojí to asi pol hodiny v chladničke a hneď po rozvaľkaní sa dajú perníky z neho vykrajovať,“ priblížila. Konzumovať možno perníky zakrátko po upečení, na zdobenie ich treba podľa nej nechať postáť tri - štyri dni, aby vyschli a poleva z nich nešla dole.