V slepačích vajciach sa nachádza množstvo prospešných látok, ktoré pomáhajú nášmu organizmu správne fungovať. Čo sa však stane, ak ich skonzumujete príliš veľa? To sa snažil odhaliť študent medicíny na Harvarde Nick Norwitz, ktorý zjedol až 720 vajec za mesiac, aby zistil, aký vplyv to bude mať na jeho telo. Ako informoval portál New York Post, ukázalo sa, že takáto diéta nie je až taká zlá.
Šialený experiment
Cholesterol je tukovitá látka, ktorá sa tvorí v našej pečeni. Hoci si väčšinu tejto látky vytvára práve naše telo, existuje aj veľká časť, ktorú prijímame prostredníctvom potravy. Tá sa viaže na črevné receptory, čím stimuluje uvoľňovanie hormónu, ktorý inhibuje vnútornú syntézu cholesterolu a udržiava homeostázu alebo rovnováhu.
Norwitz sa vo svojom šialenom experimente zameral práve na svoju hladinu cholesterolu. Vo svojom videu, ktoré uverejnil na YouTube, skonštatoval, že skonzumuje 24 vajec denne, čo je v prepočte až 720 vajec za mesiac. Napriek tomu predpokladal, že zjedenie takéhoto množstvo nezvýši do konca mesiaca jeho LDL-cholesterol (lipoproteín s nízkou hustotou), ktorý sa často označuje za "zlý" cholesterol.
Hoci sa Norwitzov príjem cholesterolu v strave sa zvýšil viac ako päťnásobne, pričom v priebehu mesiaca dosiahol hodnotu až 133 200 miligramov, hladina LDL klesla o 2 percentá v prvom týždni a potom sa neuveriteľne znížila o 18 percent v posledných dvoch týždňoch.
Vajcia nezvyšujú hladinu cholesterolu
Podľa portálu Healthline sa pri konzumácii dvoch vajec v porovnaní s raňajkami bez vajec s vysokým obsahom uhľohydrátov nezmenila hladina cholesterolu v krvi. Štúdia tiež zistila, že u ľudí so zdravotnými problémami vrátane cukrovky, ktorí jedia 6-12 vajec týždenne, táto strava nemá negatívny vplyv na celkovú hladinu cholesterolu v krvi ani na riziko srdcových ochorení a naopak zvyšuje hladinu lipoproteínov s vysokou hustotou, čiže takzvaného "dobrého" cholesterolu.
"U štíhlych ľudí citlivých na inzulín, ktorí držia nízkosacharidovú diétu, najmä ketogénnu, sa bežne zvyšuje hladina LDL-cholesterolu," vysvetlil Norwitz s tým, že táto látka tvorí súčasť s názvom lipidová triáda. Tá pozostáva z vysokého LDL, vysokého HDL a nízkych triglyceridov.
Študent medicíny však dodal, že opätovné pridanie sacharidov do stravy môže výrazne znížiť hladinu LDL-cholesterolu. Tento fakt potvrdil tým, že v posledných dvoch týždňoch zaradil do jedálnička aj veľké množstvo ovocia vrátane čučoriedok, banánov a jahôd, čo spôsobilo dramatický pokles "zlého" cholesterolu v tele.
Norwitz uviedol, že sa do tohto bláznivého experimentu pustil z jedného dôležitého dôvodu. Chcel totiž vyvolať intelektuálnu provokáciu, a to najmä kvôli extrémnym požiadavkách dietológov na sociálnych sieťach. "Využil som svoju bizarnú diétu na to, aby sa o štúdium metabolického zdravia zaujímalo viac výskumníkov," poznamenal.